"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Folynak a közvetlen viharkár elhárítási munkák a vasi erdőkben

Folynak a közvetlen viharkár elhárítási munkák a vasi erdőkben

Ezer vasúti tehervagonnyi (33 ezer köbméter) kidőlt fa, több mint félmilliárd forintnyi kár. Ez a május 15–16-án lezúdult özönvízszerű esőzés és az azzal párhuzamosan tomboló, óránként 100-110 kilométeres sebességet is meghaladó Yvett nevű ciklon elvonulása után a kár a vasi állami erdőkben.

A Szombathelyi Erdészeti Zrt-nél azonnal megkezdték a közvetlen kárelhárítást, azaz a közlekedési utakra, közutakra, erdészeti utakra dőlt fák kivágását, elvégezték a károk felmérését is. Azután a Kőszegi-hegységben sajtótájékoztatót tartott az erdészet a helyzetről, s arról, miért váltak veszélyessé a vasi erdők.

Korlátoztuk az állami erdők látogatását és felhívtuk a figyelmet a veszélyhelyzetre, továbbá arra, hogy mindenki csak saját felelősségére látogathatja a vihar által sújtott erdőket – szögezi le Bakó Csaba, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. erdőgazdálkodási igazgatója, aki részletesen elmagyarázta, miért   kerültek ki figyelemfelhívó   tábláik a vasi erdőkbe.

– Május elejétől május közepéig nagyon sok csapadék esett, felázott az erdők talaja, majd azután jött az Yvett. Több mint egy napon át tombolt a nagyon erős szél, döntött ki fákat, hiszen azok az eső miatt felázott talajból könnyen kifordultak. A korábbi viharok tapasztalatai alapján tudjuk, hogy sok olyan fa is állva maradt, amelyeknek részben vagy egészben, de elszakadt a földben a gyökere. Ezek veszélyesek, egy kisebb széllökés is kidöntheti őket, de a károsodás jelenleg még nem látszik rajtuk. Folyamatosan termeljük ki a viharkárral érintett erdőrészeket, amelyekhez erdészeti kiszállító és közelítő gépeket használunk. A fakitermelés és faanyagszállítás miatt is veszélyesebb az erdőben történő közlekedés, de a látszólag sérülésmentes  fák is kidőlhetnek  egyik pillanatról  a másikra.

Az igazgató kérdésünkre elmondta Vas megyében melyek a viharkárral legjobban érintett legveszélyesebb állami erdők. Ezek a Kőszegi-hegységben, az Őrségben, a Szajki tavak térségében találhatók, valamint a Sárvár körzetében lévő Farkaserdő.

Elsősorban a bükkösökben és a lucfenyvesekben pusztított a ciklon, de szinte minden fontos fafajt érintett a szélvihar. Éppen a Farkaserdőn sajnos a tölgyeseket és a csereseket is sok helyen kidöntötte a viharos szél – sorolja Bakó Csaba.

Forrás: vaol.hu

Szerző: Némethy Mária

Fotók: Maitz Kinga

Hírszerkesztő: Nagy László