"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Erdészeti és természetvédelmi közös projekt Vas megyében

Erdészeti és természetvédelmi közös projekt Vas megyében

Védett erdőterületek természeti értékeinek megőrzésére dolgozott ki és hajtott végre közös szakmai programot három év alatt Vas megyében az Őrségi Nemzeti Park és a Szombathelyi Erdészeti Zrt. az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programja keretében, 300 millió forint uniós támogatást felhasználva – közölte Bugán József a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója szerdán sajtótájékoztatón. Mint mondta, a projekt során az erdőgazdálkodás és a természetvédelem olykor egymással szembenállónak tartott nézeteit próbálták összehangolni.

Markovits Tibor, az Őrségi Nemzeti Park igazgatója példaként említette, hogy amíg az erdőgazdaság rendezetten kívánja növeszteni a fákat, addig a természetvédők számára fontos az is, hogy a területen legyenek olyan kidőlt fák, amelyek menedékül szolgálhatnak védett állatfajok számára és az aljnövényzet kialakulásában is szerepet játszanak.

Eltérően közelítik meg az erdei utak szerepét is. Ezeket az erdészek szállításra használják, míg a természetvédők számára fontos, hogy az út menti pocsolyákban tenyésző védett békafajok áthaladása biztosított legyen. A problémára a program keretében úgy találtak megoldást, hogy három kisebb tavat hoztak létre, amelyekben a védett fajok zavartalanul tenyészhetnek.

Németh Csaba, az Őrségi Nemzeti Park osztályvezetője a projektet ismertetve elmondta: a természeti élőhelyek és a fajok sokszínűségét próbálták megőrizni. Például bizonyos vízzel borított erdőterületeken a vízelvezető árkok lezárásával és töltések építésével megakadályozták a víz visszavonulását, így regenerálódhat a növény- és állatvilág, új lápterületek alakulnak ki.

A projekt keretében visszaszorulóban lévő, ritka fafajokat is telepítettek, növelve az erdők változatosságát. Az erdei életközösségek számára nélkülözhetetlen úgynevezett “holt faanyag” létrehozásával jelentősen javították a kizárólag holt fában élő állatfajok életfeltételeit, madár- és denevérodúk kihelyezésével pedig pótolták az odvas fákat.

Németh Csaba elmondta azt is: az uniós projektnek köszönhetően megújult az Őrségi Nemzeti Park kőszegi madárvédelmi mintatelepe, ahol évente több száz sérült madarat fogadnak be és gyógyítanak. Négy új tanösvényt létesítettek, ezek közül az Élet a kaszálógyümölcsösben elnevezésű elnyerte az év ökoturisztikai létesítménye címet.

Forrás: MTI

Fotók: orseg.info.hu

Hírszerkesztő: Nagy László