"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Véleményezhető az EKÁER miniszteri rendelettervezet

Véleményezhető az EKÁER miniszteri rendelettervezet

Az online árukövetési rendszer rendeletének a tervezetét mától bárki véleményezheti. A jogszabály az EKÁER gyakorlati alkalmazásának szabályait határozza meg.

Az online árukövetési rendszer részletszabályait meghatározó rendelet véleményezésében gyakorlatilag minden érintett részt vehet, hiszen a kormány honlapján fent lévő jogszabálytervezetet bárki véleményezheti

A gazdasági tárca 2014. december 5-étől - az  Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer  Munkacsoport megalakulása óta - folyamatosan egyeztet az érintett piaci szereplőkkel. Az egyeztetések eredménye, a véleményezésre bocsátott rendelet.

A piaci igényeknek megfelelően számtalan könnyítést javasol a jogszabály-tervezet. A tárca javaslata szerint a kockázati biztosíték „számításának ideje” 60 napról 45 napra rövidülne. Bővülnének a mentesülési szabályok is. Így például 200-ról 500 kg-ra, illetve 250 ezer forintról 1 millió forintra emelné a gazdasági tárca a kockázatos élelmiszereknél a bejelentési kötelezettség határértékét.

Az EKÁER bevezetésének a szükségszerűsége nem kérdőjelezhető meg, abban teljes a társadalmi egyetértés. Az új rendszer a gazdaság fehérítését szolgálja, segítségével nyomon követhetővé válik az áruk tényleges útja.

A tisztességes kereskedők, fuvarozók elemi érdeke az illegális piaci szereplők kizárása a piacról, ezért minden vállalkozásnak a szállításhoz kapcsolódó adatokat (pl. feladó adatait, kirakodás címét, rendszámot) egy központi elektronikus rendszerben még a fuvarozás előtt rögzítenie kell. Az új rendszerrel jelentősen csökkenhetnek a visszaélések, és tovább fehéredik a gazdaság.

Korábbi kapcsolódó híranyagunk:Könnyítések és egyszerűsítések a módosított EKÁER-ben

Forrás: NGM, kormany.hu

Fotók: nit.hu

Hírszerkesztő: Nagy László