"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Vérebes találkozó Gúthon

Vérebes találkozó Gúthon

2012-ben nehezített vércsapa versenyt, egy évvel később vérebvezető tanfolyamot szerveztek, május elején pedig vérebes találkozó helyszíne volt Gúth. Az idei, kétnapos találkozón a romániai vérebesek (Limier Club Roman) is képviseltették magukat 11 fővel, illetve 1 kutyával. Így a létszám a Magyar Véreb Egylet Heves-, Borsod-Abaúj-Zemplén-, Hajdú-Bihar-, Szabolcs-Szatmár-Bereg- és Békés megyei körzeteinek kutyásaival együtt meghaladta a harminc főt.

A résztvevők az első nap délután előadásokat hallgattak meg. Dr. Nagy Zsolt állatorvos Elsősegélynyújtás vadászkutyáknak, zoonózisok; Babály Csaba vérebvezető Mesterséges csapák fektetése, jelentősége; Bartucz Péter erdészeti igazgató pedig Vadgazdálkodás Gúthon címmel tartott beszámolót. Emellett mesterséges csapák lefektetésére is sor került, melyek másnapi kidolgozása a gyakorlást szolgálta.

Másnap reggel kürtszó nyitotta meg a vizsgákat. Guzsik Alfréd vezetőbíró és Babály Csaba, Szabó Ádám, Erdős László bírók köszöntötték a résztvevőket, és ismertették a vizsgák rendjét. A Zöldház melletti réten lezajló fegyelmi gyakorlatok után a kis csapat kivonult az erdőbe, ahol 5-7 órás csapákon megkezdődtek a munkák.

Eredmények:

Ruszinkovics Ferenc, Hollós-völgyi Évi (HV) 199 pont megfelelt

Végh Zoltán, Ricsika-erdei Abu (HV) 178 pont megfelelt

Séra Péter, Ricsika-erdei Argo (HV) 175 pont megfelelt

Burinda Tamás, Szádvári Vadász Bodza (HV) 142 pont megfelelt

Szutorcsik Dávid, Bugaci-Basa von Harga (HV) 120 pont megfelelt

A Hajdú-Bihar megyei Vadászkamara kynológusának, Erdősné Szabó Katalin segítségének köszönhetően a sikeres elővizsgát tett kutyák automatikusan megkapták a VAV-vizsga igazolásukat. Emellett sor került Oláh Miklós bockereki fővadász (sajnos) törzskönyv nélküli, de igen nagy életteljesítménnyel (170 eredményes munka) bíró, Cigány névre hallgató kutyájának VAV vizsgájára is (177 pont, megfelelt). Az elővizsgák után volt mód az egy nappal korábban fektetett csapák kidolgozására, értékelésére, ahol kiemelkedő teljesítményt a romániai vérebesek patrónusa, Hendrik Schubert bajor hegyi véreb kutyája mutatott. Kora délután kürtszó mellett zajlott le az eredményhirdetés, ahol minden vizsgázó örömmel vehette át a sikeres vizsgát igazoló bírálati lapot.

Forrás: NYÍRERDŐ Zrt.

Fotók: NYÍRERDŐ Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László