"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Éjszakai razzia a bakonyi erdőkben

Éjszakai razzia a bakonyi erdőkben

A természetkárosítás, a falopás, az orvvadászat megelőzése nyújtotta a témát azon a képzésen, amelyen a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. erdészei, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság helyi és területi állományából kijelölt személyek, a Várpalotai HM Katonai Rendészet képviselői, valamint a Veszprém Megyei Polgárőr Szövetség polgárőrei vettek részt.

A VERGA Zrt. alsóperei Bakony Zöld Szíve Központjában lezajlott oktatást Tengerdi Győző vezérigazgató nyitotta meg. A vezérigazgató szólt a felek között több évre visszatekintő együttműködésről, valamint a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitánysággal tavasszal megkötött együttműködési megállapodásról, amelynek célja, hogy hatékonyabban ellenőrizzék a vadászati tevékenységet, valamint visszaszorítsák a természetkárosítást, falopásokat, orvvadászatot, és az engedély nélküli technikai sportokat (quadozás, motorozás, terepautózás) a környező erdőkben.  A kölcsönös segítségnyújtás az egész Bakonyvidék területén előforduló szabálysértések és bűncselekmények számának csökkentését, megelőzését, illetve az elkövetők mielőbbi törvény elé állítását mozdítja elő. Az együttműködés eredményeként a felek számos közös, eredménnyel záruló razziát szerveztek már a VERGA Zrt. működési területén.  

Tengerdi Győző elmondta: „Bízunk benne, hogy a közös munka eredményeként sikerül megőrizni az elkövetkezendő generációk számára is a Bakonyvidék erdőségeinek háborítatlan tisztaságát és nyugalmát, amely a területet hazánk egyik legkedveltebb turistacélpontjává teszi. Az állami vagyon felelős kezelőjeként bízunk benne, hogy a ránk bízott természeti erőforrásokat a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitánysággal közös, hatékony és eredményes munka során még jobban meg tudjuk védeni és őrizni.”

A köszöntőt követően a VERGA Zrt. munkatársai a falopások megelőzéséről, valamint az orvvadászat elleni fellépésről tartottak tájékoztatót. Előadásukban kifejtették, hogy az orvvadászat, valamint a falopás olyan probléma, amely a rendőrséget és az erdőgazdaságot is különösen érzékenyen érinti, és közös gondolkodást, együttműködést igényel.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szakemberei a fegyvertartással, annak jogszabályi környezetével kapcsolatosan tartottak tájékoztatót az erdőgazdaságnak.

Az előadásokat újabb nagyszabású, ezúttal éjszakai razzia követte. A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. területén 26 rendőr 11 erdészeti szakember, 2 polgárőr és 2 katonai rendész kapcsolódott be 19 gépjárművel a több ezer hektáros terület ellenőrzésébe. A közös járőrszolgálat ismét meghozta gyümölcsét: összesen 18 főt igazoltattak, 1 fővel szemben szabálysértési feljelentés készült gáz-riasztópisztoly engedély nélküli tatása miatt. Az ellenőrzés során a rendőri jelzésre nem állt meg egy quaddal közlekedő férfi, a járművet hátrahagyva az erdőbe menekült. Ahogy a keresését végző rendőrök és erdészek egyre közelebb értek rejtekhelyéhez, a férfi önként előjött. Ellene erdőrendészeti szabálysértési feljelentést tettek. Az eset további körülményeit a Veszprémi Rendőrkapitányság vizsgálja.

Forrás: VERGA Zrt. Sajtóközlemény

Fotók: VERGA Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László