"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Fórumot tartott a VERGA Zrt. a jövő évi fejlesztéseiről

Fórumot tartott a VERGA Zrt. a jövő évi fejlesztéseiről

Az alsóperei Bakony Zöld Szíve központban a környékbeli települések polgármestereit, civil szervezetek, intézmények és vállalkozások képviselőit látta vendégül a Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. szerdán. Tengerdi Győző vezérigazgató beszámolt az elmúlt másfél év közjóléti fejlesztéseiről, valamint ismertette a VERGA 2015-ös terveit, és meghallgatta a meghívottak véleményét, ötleteit is.

A VERGA a következő tervekkel készül 2015-re (Tengerdi Győző többször is kijelentette, hogy az ötletek közül nincs még mind kidolgozva, vannak, amelyek csak koncepció-szinten léteznek).

  • A Herend közelében található Vida tanya fejlesztése 30 millió forintból. Az erdei turistaházban kulcsosházat alakítanak ki, az udvaron sátorozásra alkalmas kempinget hoznának létre.
  • Az Isztimér közelében található Károly-lak felújítása, bővítése, 15 millió forintból.
  • Az alsóperei centrum további fejlesztésének következő állomása egy modern erdei játszótér lehet, amit 10 millió forintos költségvetéssel terveznek.
  • Az évtizedekkel ezelőtt Bakonynána közelében létezett geológiai kiállítóhely és kőgyűjtemény helyreállítása, 5 millió forint.
  • A Gulya-dombi nagy kilátó nem bírta a mikroklímát, a nyáron le is kellett zárni, mert váratlanul, nagyon rövid idő alatt korhadt el. A helyére kőből, fából, betonból és fémből egy új kilátó készül a zalaegerszegi aquapark tornyának mintájára, ennek költségvetése 40 millió forint.
  • Felújítják egy a Római-fürdőnél és egy Alsóperében található hidat, egyenként 1-1 millió forintból.
  • Eplény és Gyulafirátót között erdei kerékpárutat hoznának létre 20 millió forintból. A 82-es úttal párhuzamosan futó nyomvonalat még nem jelölték ki, vizsgálják, hogyan lehetne a vadgazdálkodást legkevésbé zavaró módon kialakítani az útszakaszt.
  • Létezik egy koncepció arra, hogy 10 millió forintból terepkerékpáros pályát lehetne építni Csatárhegy közelébe, akár csatlakozva az épülő bándi kerékpárúthoz.
  • Bánd közelében tiszafás kerékpár- és turistautat, valamint kilátót hoznának létre 40 millió forintból.
  • Motocross pályát alakítanának ki Inotánál 50 millió forintból. Az erdészet folyamatosan küzd az illegális motorosokkal és quadosokkal, talán kevesebb természetrongálás történne az erdőkben, ha lenne egy minden szabványnak megfelelő, versenyek megrendezésére is alkalmas, ingyenesen használható pálya a közelben.
  • Felújítanák a Lókút és Hárskút közötti útszakaszt 57 millió forintból.
  • A veszprémi Fenyves laktanya bővítésével egy zöld centrumot hoznának létre, ahol erdei iskola, szálláshelyek, előadótermek, Afrika-centrum és dioráma működne. Ugyanitt a Csodák Palotájához hasonló interaktív bemutatótermet szeretnének kialakítani.
  • 37 millió forintból megújítanák a Nagyvázsony közeli lőtértornyot, ahol bemutatóhely jönne létre.

A megjelentek is előadták ötleteiket, melyek között hangsúlyosan szerepelt  a kerékpáros turizmus erősítése. Elhangzott, hogy nem elég nyomvonalakat létrehozni, biztosítani kell a kiszolgáló-egységeket, szervízpontokat, pihenőhelyeket, információs állomásokat és az útszakaszok folyamatos karbantartását is.

Forrás: vehir.hu/Söge

Fotók: vehir.hu/Söge

Hírszerkesztő: Nagy László