"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Átadta a VERGA Zrt. a Széchenyi Zsigmond kilátót Tésen

Átadta a VERGA Zrt. a Széchenyi Zsigmond kilátót Tésen

Újabb idegenforgalmi nevezetességgel és turisztikai látványossággal gazdagodott a Bakony. Április 17-én, Tés község közelében avatták fel ünnepélyes keretek között a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. által létrehozott impozáns kilátót. Vadászkürt, magyar népzene, rendezett bükkerdő fogadta a délutáni órákban ezen a napon a mintegy száz meghívottat, érdeklődőt a rendezvényen.

„A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. egy évvel ezelőtt útjára indított „A jövő a kezünkben van” közjóléti programjának egyik legfontosabb csoportját a turisztikai célú beruházások alkotják. Ezért új kilátókat, tanösvényeket és erdei kirándulóhelyeket hozott létre a társaság. A VERGA Zrt. célja a Bejárható Magyarország Programmal összhangban az attrakciófejlesztés, amely alatt a hazai természetjáráshoz és turizmushoz kapcsolódó szolgáltatások kialakítását, fejlesztését és népszerűsítését értjük – hangsúlyozta az átadón Tengerdi Győző, a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója.

A most átadott kilátó Tés község belterületétől északra található. A nagykiterjedésű bükkerdő területének peremét az Országos Kék Túra tárja fel, a terület látnivalóiból azonban nagyon kevés információhoz jutottak mindeddig az ide látogatók. A VERGA Zrt. ezért tartotta szükségesnek a Keleti-Bakony egyik szép panorámáját nyújtó pontjának közelében a 18,48 m magas kilátó építését, valamint a 8 állomásból álló erdőismereti tanösvény létesítését. A beruházás értéke 37 500 000 Ft.

Tés a Bakony legmagasabban fekvő települése. A falu határán fut az országos piros és kék túraútvonal, ezért a ,,bakancsosok” egyik kedvenc kiinduló pontja. Tés település kultúrtörténeti és turisztikai jelentőségét, hírnevét többek között a szélmalmok biztosítják, ugyanakkor a Gaja patak völgyében egyéb természeti értékek is várják a látogatókat.

A kilátó magassága jelkép, amellyel a magyar szabadság előtt adózunk. A kilátó névadója a magyar vadászirodalom kiemelkedő alakja. Széchenyi Zsigmond a Nádasdyak vadászvendégeként a környező erdőkben ejtette el élete első őzbakját 1911-ben, illetve első szarvasbikáját 1916-ban.

Az ünnepélyes szalagátvágáson az erdőgazdaság vezérigazgatója mellett beszédet mondott dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter, országgyűlési képviselő, valamint dr. Jung László, a Magyar Fejlesztési Bank Agrár és Turisztikai Befektetési Főigazgatóságának ügyvezető igazgatója.

A Széchenyi Zsigmond kilátó beruházás a VERGA Zrt. „A jövő a kezünkben van” közjóléti programjához kapcsolódik. A 2013-ban elindított, 500 millió forint értékű fejlesztést tartalmazó program célja, hogy kilátók, erdei tornapályák, túraútvonalak, valamint biciklis túraútvonalak építésével és felújításával elérhetővé tegye minden érdeklődő számára a hazai kirándulóhelyek csodáit.

A kilátó avatásáról további fényképeket a Híralbumok képgalériában tekinthet meg a szövegkapcsolóra kattintva.

Forrás: VERGA Zrt. Sajtóközlemény

Fotók: Nagy László - Erdészeti Lapok

Hírszerkesztő: Nagy László