"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

A majki Celli Szűz Mária kápolnát újítja meg a Vértesi Erdő Zrt. az idei évben

A majki Celli Szűz Mária kápolnát újítja meg a Vértesi Erdő Zrt. az idei évben

A Vértesi Erdő Zrt. vezérigazgatóját, Kocsis Mihályt és Sárainé Illés Edina közjóléti vezetőt a napokban fogadta Spányi Antal, a Székesfehérvári Egyházmegye püspöke. A találkozás alkalmával az egyházi vezető egyeztetett az erdőgazdasággal a társaság műemléki programjáról.

Mint már korábban hírül adtuk, a Vértesi Erdő Zrt. 2012-től a hagyományos erdőgazdálkodási munkák mellett egy olyan tevékenységet is felvállalt, melynek keretében a történelmi emlékhelyeket és műemlékeket kívánja megmenteni, és azok turisztikai és művelődéstörténeti értékeire orientálja a régió közösségeinek figyelmét.

Az idén a Majkon lévő Celli Szűz Mária kápolnát újítja meg a Vértesi Erdő Zrt. A rekonstrukcióra szánt forrásokat a részvénytársaság gazdálkodja ki, a teljes összeg 10 százaléka pedig adományokból tevődik össze. A rekonstrukció a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ munkatársainak ellenőrzése alatt, a Czita Építész Iroda Kft. tervei alapján valósul meg. A kápolnán kívül megújul a felvezető márványlépcső, a zarándokok számára pihenőhelyet nyújt az erdőgazdaság, és egy Mária-szoborral egészül ki az épületet körülölelő szakrális tér.

Az erdőgazdaság nem csupán a megszépülő barokk kápolnával gazdagítja a térséget. Növeli az európai uniós forrásokból megújult majki remeteség látogatottságát az ökoturizmus azon résztvevői számára, akik a vallási és kulturális turizmusban érintettek: egy komfortosabb erdei pihenőhelyet is kínálnak. A kápolna kezelője, a Vértesi Erdő Zrt. egyházművészeti kiállításokkal és egyházzenei koncertekkel is bővíti a programlehetőségeket.

Spányi Antal püspök az átadásra szervezett ünnepségen, június 21-én szenteli fel a kápolnát, mely egykor az Esterházy család idejében állandó helyszíne volt a hitéletnek. Mivel Ferenc pápa a 2015-ös évet a Megszentelt élet éveként hirdette meg, ezáltal az egyház figyelme is erőteljesebben fókuszálódik a szerzetesrendekre. Az ünnepség azoknak a magyarországi rendeknek a részvételével lesz teljes, akik egykoron aktívan vállaltak szerepet a Vértes oktatási, kulturális és vallási életében. Majkon kiemelten a premontrei és kamalduli rend, a térségben pedig a bencések, ciszterciek, domonkosok, kapucinusok és több női szerzetesrend volt jelen. Spányi Antal elismeréssel nyilatkozott Kocsis Mihálynak a felvázolt tervekről, és segítő együttműködéséről biztosította.

Forrás: kemma.hu

Fotók: Vértesi Erdő Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László