"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

A Vértes erdeiben is folyamatos a kárfelszámolás

A Vértes erdeiben is folyamatos a kárfelszámolás

Nagy erőkkel folyik az ónos eső okozta jégkárok felszámolása a Vértesi Erdő Zrt. kezelésében lévő erdőkben is. Az eddigi felmérések alapján a kárral érintett terület nagysága összesen 3.750 hektár, a károsodott fák tömege 7.850 m3. Ezeken a területeken leginkább kisebb facsoportok, egyes fák kidőlése és a fenyők csúcstörése a jellemző. Emellett károk keletkeztek a vadkárelhárító kerítésekben is, a részben sérült kerítések hossza mintegy 25 km-re tehető.

A társaság erdészetei a károk folyamatos felmérésével párhuzamosan számolják fel a leszakadt ágak, kidőlt fák okozta útakadályokat, a munkálatokat azonban megnehezíti a napok óta tartó esőzés miatt felázott talaj. A szakemberek a fő közlekedési útvonalakat nagyrészt már felszabadították, de a zavartalan közlekedés feltételeinek biztosítása csak a későbbiekben lehetséges, ezért egyelőre nem javasolják a turistautak használatát.

Jellemzően a magasabb térszíneken, a 300-350 m tengerszint feletti magasságú területeken volt súlyos a jégkár. Az életveszélyes állapotot a fák ágaira rakódott vastag, helyenként akár 8-10 cm-t is elérő jégréteg, illetve az ezek súlya alatt leszakadó ágak, koronarészek okozták, de több helyen egész faegyedek is tövestül kifordultak a felázott földből. Az utak ennek következtében sok helyen járhatatlanná váltak.

Mára a jég leolvadt, így az erdőgazdaság munkatársai gőzerővel dolgoznak az utak járhatóvá tételén. Folyamatosan zajlik a fák, ágak, koronarészek eltávolítása, de a helyzetet nem könnyítette meg a hétvégén lehullott jelentős mennyiségű csapadék sem.

A Kisbéri Erdészetünk területét nem sújtotta jégkár. A Csákvári és a Pusztavámi Erdészetek területén az utak nagy részét felszabadították, a főbb vonalak járhatóak, de még így is akad több fennakadt fa az erdőben, ami komoly balesetet okozhat. A legjobban az Oroszlányi és a Tatabányai Erdészetek kezelésébe tartozó erdőket viselte meg a szélsőséges időjárás, a magasabb részeken még járhatatlanok az úttestek, a veszélyes fák nem kerültek eltávolításra, a munkálatok még heteket vehetnek igénybe.

Forrás: FM Sajtóiroda, Vértesi Erdő Zrt.

Fotók: Vértesi Erdő Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László