"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

A tisztelet koszorúi a Vértesben

A tisztelet koszorúi a Vértesben

A Vértesben 1945 január végén hősi halált halt I. huszár hadosztály tisztjeire és katonáira emlékeztek szombaton. A megemlékezést Vérteskozma határában, a Vértesi Erdő Zrt. által tavaly állított emlékműnél tartották. Az eseményen Fejér- és Komárom-Esztergom megyei politikusok, civil szervezetek is részt vettek.

A Vértes fái között átszűrődő fény világította meg a hatalmas kőtömbön nyugvó kettős keresztet. Mellette korhű egyenruhában felsorakozott katonai hagyományőrzők álltak. A magyar királyi huszáralakulat hóban, fagyban, élelemből kifogyva védte a vidéket, és egészen két hónapig hősiesen tartotta magát. Az ő tiszteletükre gyűltek össze szombat délelőtt a megemlékezők.

Mi, magyarok szeretünk panaszkodni, és sokak szerint csak a múltunkon kesergünk – kezdte emlékező beszédét L. Simon László  kormánybiztos. A politikus elmondta, hogy igenis fontos megemlékeznünk azokról a magyar hősökről, akik méltatlanul, jelöletlen sírban nyugszanak, hiszen hosszú évekig nem engedték, hogy emlékezzünk rájuk.

Kocsis Mihály, a Vértesi Erdő Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy az erdészetnek nemcsak az erdőket, hanem az épített környezetet is védenie kell. Emlékhelyeket kell létrehozni, azokat ápolni kell, hogy a múltat sose feledjük el.

Ugrits Tamás, a székesfehérvári egyházmegyei püspöki iroda vezetője mondott imát a hősökért, majd felcsendült Chopin Gyászindulója, és megkezdődött a koszorúzás. Megyénk települései közül Várgesztes, Oroszlány, Tatabánya és Tata képviselői helyezték el a megemlékezés virágait, de részt vett az eseményen több civil szervezet is.

Forrás: kemma.hu

Szerző: Prokl Violetta

Fotók: feol.hu/Lovász Lilla videó:Fejér Megyei Hírlap videó

Hírszerkesztő: Nagy László