"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Az első Vértesi Templom Fesztivál Vértessomlón

Az első Vértesi Templom Fesztivál Vértessomlón

A Vértesi Erdő Zrt. az idei esztendőben harmadszorra rendezte meg műemlék rekonstrukciós programját. Ezúttal egy országosan ismert búcsújáróhelyen, Vértessomlón, a németek betelepítésének 280. évfordulója alkalmából, a Sarlós Boldogasszony templom javára.

A hagyományosan megrendezésre kerülő búcsút az erdőgazdaság szakrális témát felölelő kiállításokkal és kulturális programokkal egészítette ki, így a két napos program szintéziseként jött létre a Székesfehérvári Egyházmegye Vértesi Esperes kerületén belül az első Vértesi Templom Fesztivál, mint egyháztörténeti fesztivál.

A fesztivál előtt a Vértesi Erdő Zrt. pályázatot írt ki a települések számára szakrális kisemlékek gyűjtésére vonatkozóan, a Tatabányai Múzeum és a Kuny Domokos Múzeummal együttműködve. Ezzel egyidejűleg vettek részt a régió általános iskolásai és óvodásai a „Vitányvár legendája” című rajzpályázaton. Az ünnepségre készült el a templom gyönyörű tölgyfa ajtója, mely a Vértesi Erdő Zrt. felajánlása.

A Vértesi Templom Fesztivált Kocsis Mihály vezérigazgató nyitotta meg. Ünnepi beszédében idézte Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes fővédnök – erre a rendezvényre megfogalmazott – levelét, majd Hartdégen József Vértessomló polgármestere köszöntötte a vendégeket. Bedy Sándor plébános örömét fejezte ki és áldását adta az együttlévő emberekre. Majd felcsendült az erdőgazdaság vadászkürtöseinek hívószólama. A fesztivál nyitánya a Szerzetesrendi konferencia volt, melyen azok a szerzetesrendek mai képviselői vettek részt és tartottak történelmi előadást, akiknek elődeik egykor a Vértesben telepedtek meg, és az elmúlt századokban is kiemelt szerepük volt az oktatás tekintetében. Így a Vértes művelődéstörténetének meghatározó szereplői a premontrei, a kamalduli, a bencés, a ciszterci, a domonkos és a kapucinus rendek. A konferencia teljes anyagát DVD-n adja ki az erdőgazdaság, ezzel elősegíti a Vértes régiójának helytörténeti oktatását.

A fesztiválon a Székesfehérvári Egyházmegye Vértesi Esperes kerületének települései is lehetőséget kaptak standon való bemutatkozásra, mind turisztikailag, gasztronómiailag és hagyományok hangsúlyozásával. Tatabánya, Vértesszőlős, Bicske, Csákvár, Gánt, Csákberény, Csókakő, Pusztavám, Mór, Oroszlány, Kecskéd, Környe, Várgesztes, és Vértessomló részvételével.

Ugyanúgy mutatkozhatott be standon a Zsámbékról érkezett premontrei rend, akik szerzetesrendi játékokba vonták be a gyerekeket, a ciszterciek a Zirci Ciszterci Apátság részéről, akik film bemutatásával tették különlegessé a kiállítási standjukat és a kapucinusok, Szalai Gábor plébános részvételével. Kiállítói standon mutattak be múzeumpedagógiai játékokat a Kuny Domokos Múzeum és a Tatabányai Múzeum munkatársai. A helyszínen jelen volt a MÁRIA RÁDIÓ, a MÁRIA ÚT EGYESÜLET standjánál, ahol külön térképen szemléltették a Vértest átívelő, és Vértesszentkeresztet is érintő Mária-Út zarándokútvonalat, mely egy új zarándokút a Vértesi Erdő Zrt. területén. Kitelepedett a fesztiválra az oroszlányi Gárdonyi Géza Könyvtár, a Vitányvár Baráti Kör Egyesület, és bemutatta tevékenységét a Székesfehérvári Katolikus Karitász. A fesztiválra érkező családokat számtalan gyermekprogram (bábszínház, mesemondó, lovagoltatás, íjászat, állatsimogató, játszóház, kézműves foglalkozás) várta. A templomban megcsodálhatták László Dániel festőművész Zarándokutak című kiállítását, a templom mellett pedig a Vértesi Erdő Zrt. „Keresztény kultúrtörténeti emlékeink a Vértesben” című fotóművészeti gyűjteményét.

Szombaton a Csámborgó Zenekar adott egy órás hangulatos koncertet Ambrózy Tamás plébános vezetésével, majd a különleges élményt nyújtó Kincső Zenekar szórakoztatta a nagyérdemű közönséget. Az est fénypontjaként páratlan élményt nyújtott Mága Zoltán hegedűművész koncertje. A nap folyamán Viszló Levente, a PRO VÉRTES Természetvédelmi Közalapítvány elnöke ötszáz adag szürkemarha-gulyást főzött az alapítvány felajánlásaként, és kínálta az ízletes Csíkvarsai Csípős Csodafalatot, mely a magyar szürkemarha húsából készülő vastag kolbász. Nagyszabású kirakodóvásár és bemutatók színesítették a programokat.

Vasárnap a körmenetet láthattuk és Spányi Antal, a Székesfehérvári Egyházmegye püspökének ünnepi miséjét. A vértessomlói népdalkör és a táncegyüttes különböző korosztályai adtak szívhez szóló műsort, majd Pintér Tibor tábortűzi hangulatot idéző összeállítását hallhatták, Solt Klaudia kellemes előadása után következett a Kormoránegyüttes fergeteges koncertje. A napot Böjte Csaba miséje zárta.

 

Forrás: VÉRTESI ERDŐ Zrt.

Szerző: Sárainé Illés Edina

Fotók: VÉRTESI ERDŐ Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László