"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Viharkárok az ÉSZAKERDŐ Zrt.-nél

Viharkárok az ÉSZAKERDŐ Zrt.-nél

Rendkívül komoly károkat okozott az Yvett ciklon az ÉSZAKERDŐ Zrt. által kezelt állami tulajdonú erdőkben. Május 15-én nagyon erős, óránként 100-120 kilométeres északi széllel kísért vihar csapott le a térségre.

A korábbi nagy esőzések miatt felázott talajból a szél sok helyen kifordította a törzseket. Az előzetes kárfelmérések szerint több mint húszezer köbméter faanyag károsodott, a legnagyobb veszteségek a Zemplénben voltak, de a Bükk hegység és Aggtelek vidéke is megsínylette a történteket. A kárt szenvedett faanyag értéke eléri a 300 millió forintot, az ítéletidő főként bükkösöket tett tönkre, de helyenként a tölgyesekben és a fenyvesekben is jól láthatók a vihar nyomai – tájékoztatott Zay Adorján, az ÉSZAKERDŐ Zrt. vezérigazgatója.

Az elmúlt napokban az élet- és balesetveszélyes fatörzseket már eltávolítottuk, valamint a közutak felszabadítása is megtörtént. Azokon a területeken, amelyek nem állnak természetvédelmi oltalom alatt, a jövő hét elején megkezdődik a kárfelszámolás. A védett területeken pedig a természetvédelmi hatóság engedélyének birtokában, a kezelővel történő egyeztetés eredményétől függően indulhat el a munka. Úgy becsüljük, hogy egyes erdészeteinknél 2-3 hét alatt befejeződhet a kárfelszámolás, de van olyan terület, ahol akár szeptember közepéig is elhúzódhat ez a folyamat. A balesetek elkerülése érdekében arra kérjük a turistákat, hogy a károsodott erdőterületeken óvatosan közlekedjenek - hívta fel a figyelmet a vezérigazgató.

Forrás: ÉSZAKERDŐ Zrt.

Fotók: ÉSZAKERDŐ Zrt.