"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Világszínvonalú gépet állított munkába a Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Világszínvonalú gépet állított munkába a Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Az erdőgazdálkodásban is egyre inkább mutatkozó munkaerőhiányt enyhíti Társaságunk új gépbeszerzése. A fakitermelési munkákat teszi hatékonyabbá, könnyíti és gyorsítja meg az új Komatsu 911 harvester, amelyet erdőgazdaságunk több mint 100 millió forinttért vásárolt meg.

A harvester egy olyan speciális döntő-rakásoló, fakitermelő gép, amely ledönti, legallyazza, választékolja és rakásolja a fákat, amelyeket ezután környezetkímélő módon forwarder (kiszállító szerelvény) juttat ki a rakodóra. A kiforrott 360.2 típusú vágófejjel szerelt, svéd gyártmányú Komatsu 911 harvestert, alapos előkészítést követően pályáztatás útján választottuk ki.

Fontos szempont volt a hosszú távú, gazdaságos üzemeltetés és a megfelelő, magas színvonalú, helyi szerviz háttér. A gép egy korszerű, hosszú élettartamú SISU diesel munkagép motorral van felszerelve, és így egy hosszított műszakot tankolás nélkül végig tud dolgozni.

A 21. századi csúcstechnológiának megfelelő erdészeti gépet saját gépkezelőink tartják üzembe, akik korábban Németországban és Magyarországon részesültek kiképzésben. Nyakas Martin, Tóth Miklós és Petres Norbert gépkezelők a Szentgotthárdi Erdészeti Igazgatóság munkatársai.

Bár a vállalkozók üzemeltetésében több, kisebb-nagyobb harvester is dolgozik Magyarországon, - így az általunk kezelt erdőkben is, - az erdőgazdaságok közül ez a második ilyen típusú gépbeszerzés.  A döntő-rakásoló gép a Szentgotthárdi Erdészeti Igazgatóság területén dolgozik 2017. decembere óta, mivel  ennek a térségnek a luc- és erdeifenyveseit sújtották legnagyobb mértékben az elmúlt évek biotikus és abiotikus erdőkárai.

A gépátadási ünnepségre 2018. február 20-án az Őrségben, egy szalafői szúkárosított jegenyefenyvesben került sor. A gépátadásnál jelen volt - kollegáival együtt - dr. Csorba Kázmér, a forgalmazó KUHN Rakodógép Kft. egyik ügyvezetője, míg Társaságunkat Bakó Csaba vezérigazgató-helyettes erdőgazdálkodási igazgató, továbbá a központ és a Szentgotthárdi Erdészeti Igazgatóság munkatársai képviselték.

A gép teljesítményére jellemző, hogy óránként akár 20 m3, havonta akár 2000 m3 faanyagot is képes feldolgozni, amely 15-20 fakitermelő szakmunkás munkájával egyenértékű. Ezzel a teljesítményével jelentősen enyhíti a fakitermelésben jelentkező munkaerőhiányt, amely a határ menti régiókban fokozottan jelentkezik.

Forrás: Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Szerző: Markó András

Fotók: Markó András

Hírszerkesztő: Nagy László