A szervezők fontosnak tartották, hogy a terület valamennyi meghatározó szereplője és szakértője egy asztalhoz üljön, s ne csak bemutatók, hanem – a hallgatóság bevonásával – érdemi vita is helyet kapjon a programban.

Ennek megfelelően a Magyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület (MOVKE) és A Vadászkutya című magazin képviselői mellett a Földművelésügyi Minisztérium, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, az Országos Magyar Vadászkamara és a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége is megjelent az eseményen.

A délelőtti vitafórum után a szervezők kiemelték: végre elindult egy olyan párbeszéd, amely a jövőben elősegíti, hogy a hazai vadászkutyázás a rangjához méltó szintre emelkedjen. Délután a hazai vadászkutyafajtákat képviselő szervezetek színvonalas előadásaival folytatódott a program. A felszólalók bemutatták vadászebeink jelenlegi helyzetét a vadgazdálkodásban és a tenyésztésben. Az érdeklődők emellett a fajták eredetéről, a képviselő szervezetek eddigi tevékenységéről, jövőbeli stratégiáiról és az ebek külföldi népszerűsítéséről szóló tervekről is hallhattak érdekességeket.