"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Nyolc tonnás bakonyi vörösfenyőből készül Attila kardja

Nyolc tonnás bakonyi vörösfenyőből készül Attila kardja

A 2014-ben kidőlt Sólyi Szent István Kard, mely a világ legnagyobb fából készült kardja volt, 2016-ban újra felállításra kerül. Igaz most magasabb, 18.2 méter magas lesz és Attila kardjának másolatát faragják ki.

2016. március 2-án leszállításra került a 110 éves, 18.2 méter hosszú, közel 8 tonnás vörösfenyő Bakonybélből Hajmáskérre. A helyszínen kettő emelődaru kellett a hatalmas fa felhelyezéséhez, a speciális közúti szállítójárműre, amelyet rendőrségi felvezetés mellett szállítottak a helyszíntől a leendő kard ideiglenes állomáshelyéig. Hajmáskéren fogják a hatalmas fenyőt tartósítani és kifaragni. A szervezési és koordinációs munkálatokat az 1000 éves Sólyért Alapítvány vállalta magára.

Bikádi László református lelkész hírportálunknak elmondta, hogy külön köszönet illeti Töreki Sándor dandártábornokot, Veszprém megyei rendőr-főkapitányt, aki biztosíttatta a rendőri kíséretet, Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert, akinek közbenjárására biztosította a Bakonyerdő Zrt. a hatalmas fát. Azt is elmondta, hogy a kardállítást nyár végére tervezik. Attila a hunok vezérének a kardmásolatát készítik el, mert ő szimbolizálja, egyesíti az összes lovas nemzetet. Újdonság lesz az is, hogy nem „betontuskóba” süllyesztik majd a kardot, hanem a földfelszínen kerül felállításra és hét darab nagyméretű, trapéz alakú vasbeton fogja a kardot körben kitámasztani. Ezzel is szimbolizálva a magyarság hét honfoglaló törzsét.

Amint arról hírportálunk korábban beszámolt: 2014. július 16-án, Szerdán este nyolc óra körül dőlt ki a magyar rekorder fakard, amelyet a település még 1998-ban állíttatott a "Királyi Kard Emlékhely" dombon. A 15.80 méter hosszú, százötven éves tölgyfából készített, 7,65 tonnás kard formáját tekintve I. István prágai Szent Vid Székesegyházban őrzött kardjának másolata volt. A kardot Pintér László fafaragó mester készítette.
Sóly Község Önkormányzata 2013. július 6-án a Sólyomünnep 2013. rendezvény keretén belül hitelesíttette a legnagyobb méretű magyar fakardot, így az bekerült a Magyar Rekordok 2012-2013-as évkönyvébe.

A kardba évekkel ezelőtt villám csapott bele a dombtetőn, abból egy hatalmas részt kihasítva. Majd "védősapkával", villámhárítóval látták azt el, a legkritikusabb helyeken összebilincselték, impregnálták a fát. Úgy látszik, hogy a szükséges beavatkozás nem hozta meg az elvárt állagmegőrzést és az évek alatt a hatalmas tárgy kívülről és belülről is elkorhadt. Az idők próbáját 2014. július 16-ig bírta, míg szerda este, hatalmas önsúlyától csavarodott ki.

Forrás: balaton.vehir.hu

Fotók: balaton.vehir.hu

Hírszerkesztő: Nagy László