"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

A Vidékfejlesztési Program 2014-2020 erdészeti vonatkozásai

A Vidékfejlesztési Program 2014-2020 erdészeti vonatkozásai

Az erdészeti ágazat jelentőségének elismerését jelzi, hogy az előző vidékfejlesztési ciklusban rendelkezésre álló forrásnál is nagyobb összeg áll rendelkezésre a 2014-2020-as időszakban erdészeti fejlesztésekre az augusztus 10-én elfogadott Magyarország Vidékfejlesztési Programbanáll a Földművelésügyi Minisztérium Állami Földekért Felelős Államtitkárságának e témában kiadott közleményében.

A Program erdészeti intézkedéseinek, alintézkedéseinek és műveleteinek összefoglaló dokumentuma a kapcsolóra kattintva olvasható.

A minisztérium az ágazat legfontosabb területeinek kiegyenlített fejlesztése mellett érvelt, amelyet a Kormány és ezt követően az Európai Unió is elfogadott.

Az előző ciklushoz képest a program számos egyszerűsítést, újítást és bővített támogatási lehetőséget tartalmaz.

Az erdőtelepítés intézkedésnél 5 célállomány típus lesz a 101 helyett, ráadásul a SAPS támogatás is megmarad egy ideig. A faipari célú faültetvények telepítésével célzottan a minőségi, magasabb értékű fatermékek előállítását szolgáló alapanyag termelést szeretnénk elősegíteni.

Nyilvánvalóvá vált, hogy a klimatikus változások következtében nem lehet mindenhol erdőt telepíteni. Ugyanakkor Európa szerte egyre nagyobb népszerűségnek örvend az agrárerdészeti rendszerek létrehozása, amelyek a mezőgazdasági és erdészeti kultúrák egyesítését jelentik, ezzel a termelés sokféleségét, nagyobb biztonságát hivatott szolgálni.

Az erdőtelepítés mellett azonban a források meghatározó részét a már meglévő erdőkre kell fordítani, azokat mindenekelőtt fel kell készíteni a klímaváltozásra. Az erdőkárok megelőzésére, a már bekövetkezett károk helyreállítására továbbra is nagy hangsúly kerül, de az erdők védelmi, közjóléti és gazdasági szolgáltatásainak növelésére külön-külön is célzott támogatási lehetőségek indulnak. Az erdészeti genetikai erőforrások megőrzésének támogatása és javítása eddig hiányzó intézkedés, újonnan kerül bevezetésre.

Az erdőgazdálkodás műszaki színvonalának javítása, az erdei fa faipari felhasználásra való előkészítése, valamint az erdei termékek gyűjtése, tárolása érdekében megfelelő beruházásokra, gépekre nemcsak erdőgazdálkodók, hanem vidéki kis és közepes vállalkozások is pályázhatnak majd. Ezzel a kitermelt, gyűjtött erdei termékek legszélesebb körének minél magasabb szinten történő feldolgozását, a hozzáadott érték növelését kívánjuk elérni.

A hazai magán erdőgazdálkodás az uniós természetvédelmi elvárásokat a Natura 2000 területeken továbbra is magas szinten teljesíti, így a hatósági előírások kompenzációját uniós forrásból biztosítani kell továbbra is.

A hazai erdőkkel szemben is egyre többféle környezetvédelmi elvárás jelenik meg, amelyek önkéntes teljesítése esetén az erdő-környezetvédelmi program támogatásai közül lehet majd választani, jelentős egyszerűsítések mellett.

Az erdészeti intézkedésekkel kapcsolatban az egyik legfontosabb elvárásként fogalmaztuk meg, hogy minél több erdőgazdálkodó, erdőgazdálkodással kapcsolatos vállalkozás részesüljön belőlük, minél egyenletesebb területi lefedettséget biztosítsunk az ország eltérő adottságú erdeiben és ezekkel együttesen a vidéki foglalkoztatást, a helyben élők megélhetését minél szélesebb körben támogassuk.

A pályázati felhívások előkészítésével kapcsolatban a Földművelésügyi Minisztérium továbbra is szorosan együttműködik a Miniszterelnökséggel, és mindent megtesz az erdészeti pályázatok mielőbbi sikeres megnyitása érdekében.

------------------------------------------------------------------

Fenti közlemény ismertetésekor elhangzott továbbá, hogy a Földművelésügyi Minisztérium célja, hogy már 2015-ben elérhetők legyenek például az erdészeti potenciál helyreállítását célzó támogatások, de 2016-ban kiírjanak minden erdészeti pályázatot. Jelentős változás, hogy a jövőben nem rendeletekkel, hanem pályázati kiírásokkal nyílik meg egy-egy támogatási forrás. A pályázatokat a Miniszterelnökség írja ki, a Földművelésügyi Minisztérium szakmai közreműködésével.

A Földművelésügyi Minisztérium a következő időszakban rendszeres tájékoztatókat szervez a program erdészeti jogcímeinek elérhetőségével kapcsolatban. Addig is összefoglaló dokumentumban tették közzé a Vidékfejlesztési Program 2014-2020 erdészeti intézkedéseit, alintézkedéseit és műveleteit, amely a fentebb letölthető.

Forrás: FM Állami Földekért Felelős Államtitkárság

Hírszerkesztő: Lomniczi Gergely