"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Zajlik az új erdőgazdálkodási szabályozás kidolgozása

Zajlik az új erdőgazdálkodási szabályozás kidolgozása

Az erdőgazdálkodást érintő szabályozások felülvizsgálatának kiemelt célja, hogy az erdők a társadalom, különösen a vidéki lakosság számára továbbra is egészséges környezetet és megfelelő gazdasági biztonságot nyújtsanak - mondta el Bitay Márton állami földekért felelős államtitkár a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége (MEGOSZ) rendezvényén.

Az államtitkár hozzátette: mindennek úgy kell megvalósulnia, hogy az erdő egyéb fontos védelmi és közjóléti funkciói is megfelelően érvényesülhessenek, ugyanakkor a gazdálkodást indokolatlan korlátozások és terhek ne sújtsák. A szabályozási cél tehát most is az erdő sokrétű funkciói közötti megfelelő egyensúly megteremtése.

Bitay Márton felidézte, hogy a jogszabályi környezet megújításának tervezése 2012 óta folyik. A Földművelésügyi Minisztérium idén tavasszal elkészített egy részletes törvénymódosítási koncepciót, majd megkezdte ennek egyeztetését a szakmai érdekképviseleti szervezetekkel, az állami erdészeti társaságokkal és az igazgatás képviselővel. A beérkezett javaslatok figyelembevételével kerül sor majd a törvénymódosításokat tartalmazó előterjesztés összeállítására.

Az államtitkár előadásában az új vadgazdálkodási törvényre is kitért, amelynek széleskörű szakmai egyeztetést követően a társadalmi egyeztetése is lezárult ezen a héten. A beérkezett vélemények összegzése folyamatban van, a végleges normaszöveg a hónap végén kerülhet az Országgyűlés elé.

Forrás: FM Sajtóiroda

Fotók: Nagy László - Erdészeti Lapok

Hírszerkesztő: Nagy László