"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Súlyos károkat okozott Zalában is májusban az Yvett ciklon

Súlyos károkat okozott Zalában is májusban az Yvett ciklon

Súlyos károkat okozott a Zalaerdő Zrt. erdeiben is az Yvette névre keresztelt mediterrán ciklon. A lassan egy hónapja lezajlott vihar összesen 25 ezer köbméter fát tett tönkre a kimutatások és felmérések szerint.

Bodor Györgytől, a cég erdőgazdálkodási osztályvezetőjétől megtudtuk, a vihar a megye egész területén, összesen 625 erdőrészletben okozott károkat, jellemzően csoportokban törte derékba, vagy csavarta ki a fákat.

– A kárt szenvedett fatömeg eléri a 25 ezer köbmétert, ami jelentős mennyiség ahhoz viszonyítva, hogy egy-egy vágási szezonban átlagosan több, mint 350 ezer köbméternyi fát termelünk ki – részletezte az osztályvezető. – Ez egyébként azért is nagyon komoly kár a Zalaerdő számára, mert javarészt véghasználati, tehát kitermelésre érett fában keletkezett. Ugyanis a kinyerhető választékok most olyan időszakban kerülnek a piacra, amikor nincs rájuk kereslet. Ráadásul lehet, hogy károsodott is a fa szerkezete, és még az is megeshet, hogy mire a piacra jut, a nyári melegben befülled, ennélfogva jelentősen romlik a minősége. Hiszen nyilvánvaló, a fakitermeléshez nem optimális a vegetációs idő közepe, hiszen ilyenkor a legmagasabb a fa nedvességtartalma, s leginkább kitett a kórokozóknak és károsítóknak.

Bodor György hozzáfűzte: az sem mellékes, hogy ezzel együtt erdőfelújítási kötelezettségük is keletkezik, nem csak az állomány ritkulása miatt, hanem azért is, mert a kidőlő fák, illetve a gépekkel végzett kárelhárítás roncsolja az újulatot, tehát az aljnövényzetben növekvő kis csemetéket, a jövő erdejét. Az is kiderült, a vihar miatt kitört, kidöntött fák többsége bükk, tölgy, illetve nyárfa.

– Yvette nem csak az idős, hanem a fiatal erdőkben is okozott kárt, példának okáért egy úgynevezett befásodott területben Belsősárdon, ami korábban fűztelep volt, s ennek helyét hazai nyár foglalta el – folytatta a szakember. – A fiatal erdőállományt teljesen tönkretette a szél és itt sajnálatos módon szinte borítékolható a cég vesztesége, mert az erdőnek hozama nincs, a kinyert faanyag talán fedezni bírja a letermelés költségeit, az erdő megújítása azonban csak mesterséges eljárással, magas ráfordítással történhet meg.

Bodor György kérdésünkre elmondta, ha minden egyes tényezőt mérlegre tesznek, a Zalaerdő Zrt. kára összességében megközelíti a 150 millió forintot.

Forrás: zaol.hu

Szerző: Horváth-Balogh Attila

Fotók: Horváth-Balogh Attila

Hírszerkesztő: Nagy László