"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Trófeaszemle a zalai Szentpéterföldén

Trófeaszemle a zalai Szentpéterföldén

A Zalaerdő Zrt. 13 évvel ezelőtt indította útjára a trófea bemutatók sorozatát, ezzel hagyományt teremtve. Példája nyomán országosan is elterjedtek a gímbika trófeaszemlék. A társ erdőgazdaságok és vadásztársaságok átvették a szép szokást és hasonló bemutatókat szerveznek országszerte. Az elsőségre büszkék lehetnek a Zalaerdő dolgozói.

A hagyományoknak megfelelően tizenharmadik alkalommal mutatta be a Zalaerdő az idén szeptemberben terítékre került a gímszarvas trófeákat a Szentpéterföldei Könyökös réten. A gyönyörű műemlék jellegű vadászház előtti tó partján igazi szép őszi napsütés fogadta a vendégeket. A természet kárpótolta az idén a látogatókat, mert a tavaly rossz, esős időjárás volt a rendezvényen.

A vadászkürtösök hangulatos bevezetője után Rosta Gyula vezérigazgató megnyitójában kiemelte, hogy az idei agancsfelrakás jobb volt a tavalyinál, nőtt az aranyérmes és az ezüstérmes trófeák száma, nőtt az átlagsúly is.

Ezután Páll Tamás vadászati felügyelő részletesen ismertette a szeptemberben elejtett, 133 gímszarvasok trófeát, melyeket a trófeabíráló bizottság elé vittek. Ebből aranyérmes 10, ezüstérmes 58, bronzérmes 18, érem nélküli 47 volt. Az átlagsúly 7,12 kg, az érmeseké 8,36 kg. A megnyitó után a szépen elrendezett trófeákat megtekintették a látogatók s nem egy helyen élénk vita és szakmai diskurzus zajlott.

Páll Tamás elmondta, hogy ez egy kimondottan szakmai rendezvényként indult és talán jó lenne, ha így is maradna. Az itt jelen lévő legkiválóbb vadász szakemberektől meg lehet tanulni értékelni a trófeákat, hogy a gyakorlatban is hasznosuljon. A tizenhárom év alatt összesítette a trófeák részletes adatait, s ezek változásaiból sok minden kiolvasható amelyek következtetésein érdemes elgondolkodni.

A sok résztvevő közöttt örömmel fedeztük fel a nyugdíjas vadászokat, erdészeket is. A trófeákat minden évben Pintér Csaba megörökíti szép és hiteles fotóival ,majd a Zalaerdő Zrt. nyomtatásban is megjelenteti. A szakemberek és az érdeklődő látogatók tapasztalatokban és élményben gazdagon térhettetek haza, e szép őszi, friss levegőjű erdei tisztásról

Szerző: Szakács László

Fotók: Szakács László

Hírszerkesztő: Nagy László