"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Év Fája ültetés a Föld Napján Nagykanizsán

Év Fája ültetés a Föld Napján Nagykanizsán

Ültess egy fát! Hadd nőjön karcsú ága, Tán rátalál egy énekes madárka.” Kamarás Klára versét idézték a Kőrösi-iskola másodikosai április 22-én a Csónakázó-tónál, ahol a Zalaerdő Zrt. egy újabb szeletet tett hozzá az időspirálhoz.

1970 óta hagyományosan április 22. a Föld napja, melyhez a zöld életmód számos híve csatlakozott a létrejötte óta eltelt évtizedekben. Például a Zalaerdő Zrt., mely a Föld napját összekötötte az Országos Erdészeti Egyesület Az év fája című kezdeményezésével. Utóbbi immár 19. éve létezik, s a szakmai szervezet évről-évre más fafajt választ ki az előkelő cím viselésére. A Zalaerdő két évvel ezelőtt egy úgynevezett „időspirált” alakított ki a Csónakázó-tó melletti parkerdőben, ahol az elmúlt időszakban valamennyi év fáját elültették. Az idei fafaj a kocsányos tölgy, melyből egy példányt április 22-én Rosta Gyula, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója és Dénes Sándor, a dél-zalai város polgármestere telepített el iskolások jelenlétében.

A magyarság régtől fogva ismert, tisztelt, megbecsült fafaja a kocsányos tölgy – mondta a vezérigazgató. – Honfoglaló eleink még az őshazából indulva végig abban az erdősztyepp zónában haladtak a Kárpát-medence felé, melynek jellemző erdőalkotó fája volt. Carl von Linné, svéd természettudós, orvos és botanikus a Quercus robur tudományos nevet adta neki, ami nem véletlen, hiszen a latin kifejezés a fa erősségére, keménységére, szilárdságára utal.

Szintén egy kocsányos tölgyet ültettek el délután a Péterfy Sándor Általános Iskola madárbarát kertjében nagyszülők, szülők és gyerekek közösen, azt jelképezve, hogy a ma élő és a jövő nemzedék csak együtt tehet sokat az élhető környezetért. Az akcióra a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetséggel együttműködésben került sor, melynek tagközösségei idén 35 helyszínen ültetnek világfákat (ennek megfelelően a Péterfy iskoláé is ilyen), melyek az adott közösség és a hagyományok kapcsolatát jelképezik.

Forrás: zaol.hu

Szerző: Horváth-Balog Attila

Fotók: Szakony Attila - Horváth-Balog Attila

Hírszerkesztő: Nagy László