"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Nagydíjas termék Lentiből

Nagydíjas termék Lentiből

Megtisztelő elismerésben részesült a ZALAERDŐ Zrt. Magyar Termék Nagydíjat kapott a cég LENPELL keményfa pellet terméke. A díjjal járó trófeát és oklevelet, valamint a nagydíj mellé szintén elnyert klímabarát termék nívódíját 2014. szeptember 3-án a Parlament Felsőházi Termében vette át a cég képviseletében Rosta Gyula vezérigazgató, Gál Károly vagyongazdálkodási osztályvezető, Lukács Ferenc fafeldolgozási ágazatvezető és Mohos Csilla kereskedelmi előadó.

A ZALAERDŐ Zrt. még 2014 májusában nyújtotta be pályázatát a Magyar Termék Nagydíj elnyerésére „LENPELL keményfa pellet” termékével. A Magyar Termék Nagydíj kitüntető címet azon termékek, szolgáltatások, gazdasági szervezetek nyerhetik el, amelyek tevékenységük során bizonyíthatóan elkötelezettek a minőség ügye iránt. A pályázat díjazottjai olyan példaértékű modelleket jelenítenek meg, amelyek hozzájárulnak a gazdaság fejlesztéséhez.

A ZALAERDŐ Zrt. Lentiben található üzemében 1923 óta folyik fafeldolgozás, fűrészáru termelés: a szélezetlen, szélezett fűrészáruból egyebek mellett előgyalult svédpadló, bútorléc és parkettfríz készül. Jelenleg összesen 15.000 m3 tölgy- és bükkrönköt dolgoz fel évente az üzem. A fafeldolgozás termékei FSC minősítéssel rendelkeznek.

2009-ben adtuk át a pelletüzemet a Lentiben található fűrészüzemünk területén. A pellet fűrészporból és faforgácsból nagy nyomáson összepréselt tüzelőanyag, melyben kötőanyagként csak a fában található lignin szolgál. A tűzifánál alacsonyabb nedvességtartalmú, ezért hatásfoka is magasabb. A pellet a legkörnyezetkímélőbb fűtőanyagok közé tartozik, mivel hulladékfából, megújuló nyersanyagból állítják elő, valamint égetése során alig keletkezik káros anyag és kicsi a hamutartalma. Nem borítja fel a szén-dioxid-körforgást, hiszen ugyanannyi üvegházhatást okozó gáz szabadul fel, mint amennyit már megkötött a fa, illetve amennyi természetes korhadásával is felszabadulna. Az előállított pelletünk 100 százalékban ökológiai termék. 15 kilogramos kiszerelésben, illetve Big-bag zsákban kerül forgalomba. – mondta el Gál Károly vagyongazdálkodási osztályvezető.

Forrás: Zalaerdő Zrt.

Fotók: Balázs Károly

Hírszerkesztő: Nagy László