"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Zalai erdők varázsa

Zalai erdők varázsa

Turisztikai szakembereket, vidékfejlesztőket, polgármestereket és pedagógusokat látott vendégül a Zalaerdő Zrt. a csömödéri turistaszállóban a „Zalai erdők varázsa” című szakmai konferencia keretében.

A ZALAERDŐ Zrt. 2015 márciusában projektötletet nyújtott be „ZALAI ERDŐK VARÁZSA szakmai konferencia” címmel a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat pályázati felhívására, mely pozitív elbírálásban részesült. Az elnyert támogatás összege nettó 906.350 forint.

A projekt keretében turisztikai kiadvány készült, mely a társaság által működtetett obornaki Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskolához és a csömödéri Zakatoló Erdei Iskolához kapcsolódó lehetőségeket, valamint a környezetükben felfedezhető kiváló kirándulóhelyeket mutatja be – a teljesség igénye nélkül. A projekt fő attrakciója az a turisztikai konferencia volt, melyre a ZALAERDŐ Zrt. Csömödérben található turistaszállójában került sor 2015. június 29-én.

A társaság munkatársai a ZALAERDŐ Zrt. legfontosabb turisztikai attrakcióit, természeti értékeit mutatták be, szó esett a közjóléti objektumainkról és a hozzájuk kapcsolódó lehetőségekről, egyebek mellett a társaság által működtetett szálláshelyekről, erdei iskoláinkról, az erdei vasútról, néhány kirándulóhelyről, horgászvizeinkről.

Két vendégelőadónk megyei viszonylatban ismertette a turisztikai lehetőségeket, vázolt fel néhány nyitott kérdést. Dr. Csite András, a HÉTFA Kutatóintézet igazgatója ismertette Zala megye turisztikai fejlesztési lehetőségeit és irányait, beszélt az előrelépés irányairól, a pályázati forrásokból finanszírozott lehetőségekről. Bedő Andrea, a Lenti és Térsége Turisztikai Egyesület alelnöke „Az erdő a turista szemével” címmel tartott előadást.

A résztvevőknek Molnárné Vitális Anikó, a Zakatoló Erdei Iskola vezetője bemutatta a Zalaerdő Zrt. országosan is egyedülálló erdei iskolai oktatókocsijához kapcsolt szolgáltatásokat. Az érdeklődők bekukkanthattak a guruló osztályterem „padsorai” közé, megnézhették, milyen célzott eszközökkel dolgozhatnak a diákok az oktatókocsiban. Anikó elmondta, a 32 kilométer hosszúságú, Lenti és Kistolmács között kanyargó vasúti pályán 2015 tavasza óta mozdony húzza az oktatás bázisaként szolgáló kocsit, így a megállóknál különböző adottságú helyeken tanulmányozhatják az érdeklődők az erdők, rétek és vizek élővilágát.

A projekt hozzájárult ahhoz, hogy a vidékfejlesztés résztvevői és a turisztikai szakemberek között elinduljon egyfajta közös gondolkodás, kapcsolatépítés, mely a későbbiekben hozzájárul a térség turisztikai potenciáljának erősítéséhez és a munkahelyteremtéshez. Az előadók által ismertetett témák prezentációi hamarosan weblapunkon is elérhetők lesznek a Közjólét/Zalai Erdők varázsa új menüpont alatt pdf formátumban.

Forrás: Zalaerdő Zrt.

Fotók: Zalaerdő Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László