"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Sátorozni jó!

Sátorozni jó!

Elemlámpa, bográcsozás, hálózsák, tábortűz. A rejtőzködő életmódot kedvelő erdei állatok éjszakai neszezése. Amikor úgy érezzük, részei vagyunk a természetnek, hiszen csak a sátor ponyvája választja el lakóit az erdei életközösségtől. Nyugalom, egymásra figyelés, lassuló idő - amikor nem rohanunk sehová. Reggelente a napfény és az erdei madarak hangja ébreszti a kirándulót, amikor nem hagyjuk ki a reggelit és a lábunkban már ott érezzük az aznapra tervezett kirándulások kilométereit. Aki sátorozott már életében akár kisgyermekként is, nem felejti el ezeket az érzéseket.

Az Ipoly Erdő Zrt. úgy döntött, hogy közjóléti fejlesztéseinek keretében felújítja és rendbe hozza a tábort, hogy újra lehessen sátorozni, pihenni a Börzsöny egyik legszebb kirándulóhelyén. Megújult az eredeti régi kőépület teljesen, elkészült a szennyvízcsatorna, új konyha és tárolóhelység épült és tereprendezés is történt, a sátorhelyek minél jobb kialakítása és elhelyezése érdekében. Az újjáépült, megszépült zebegényi sátortábort Harrach Péter országgyűlési képviselő és a Magyar Fejlesztési Bank részéről dr. Jung László adta át, az Ipoly Zrt. vezetőivel közösen. Az átadáskor Kiss László vezérigazgató beszámolt a társaság közjóléti fejlesztéseiről, Nagymarostól Vácon, Diósjenőn, Balassagyarmaton át egészen Somoskőig. Megújuló kilátók (Julianus, Csóványos), felújított és felújítás alatt levő turista szálláshelyek árulkodnak a térségi erdészek elhivatottságáról. Ünnepi beszédében megköszönte a Magyar Fejlesztési Bank támogatását is a fejlesztési munkákban.

Harrach Péter a térség országgyűlési képviselője kiemelte, hogy a térség felelmelkedését éppen az ehhez hasonló turisztikai fejlesztések jelentik. Felhívta a figyelmet arra is, hogy nemsokára a Szob és Nagybörzsöny közötti erdei vasút hiányzó szakasza is megépülhet éppen egy sikeres Ipoly Erdő Zrt-s pályázatnak köszönhetően.

Dr. Jung László a legerdősültebb megye erdészeinek a munkáját is méltatta, ugyanakkor az országban levő igen nagyszabású turisztikai fejlesztésekre is felhívta a figyelmet. Ennek az egyik kézzelfogható megtestesülése az április 1-én meginduló http://erdeiszallas.hu weboldal, mely az erdőgazdaságok szálláshelyeit mutatja be, és népszerűsíti azokat a pinenni vágyók körében.

Az ünnepélyes szalagátvágás után a létesítményt jelképesen a 89 esztendős Thuróczi Lajos bácsi - a Magyar Természetjáró Szövetség tiszteletbeli elnöke vette át. A nagymarosi és a zebegényi gyermekek örömmel vehették birtokba a 12 felállított sátort, ahol érdekes a természetjárással összefüggő akadályversenyen vehettek részt.

Forrás: Ipoly Erdő Zrt.

Szerző: Lengyel László Zoltán

Hírszerkesztő: Lengyel László Zoltán