"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

150 ezer kilométert gyalogoltak nyáron az erdei vándorok

150 ezer kilométert gyalogoltak nyáron az erdei vándorok

Az Erdei Vándortábor Programban résztvevő iskolás csoportok mintegy 150 ezer kilométernyi utat jártak be idén nyáron a hazai erdők természeti és kulturális értékeit bemutató útvonalakon. Az Országos Erdészeti Egyesület által koordinált programban 100 csoport táborozott a Bakony, a Börzsöny, a Mátra, a Mecsek és a Pilis rengetegeiben.

Nagy sikerrel zárult az Erdei Vándortábor Program idei nyári táborozási időszaka: 100 csoport több mint 2000 diákja és kísérő tanáraik járták végig a hazai középhegységekben kialakított öt útvonal valamelyikét. A felsős és középiskolás gyerekekből álló csoportok tagjai egy-egy hét alatt 50-80 kilométert gyalogolva fedezték fel a hazai erdőket, összesen 150 ezer kilométert téve meg a 65 napos táborozási időszak alatt.

A program keretében az Országos Erdészeti Egyesület a helyi állami erdőgazdaságokkal (a Bakonyerdő, az Egererdő, az Ipoly Erdő, a Mecsekerdő és a Pilisi Parkerdő Zrt-vel) együttműködve alakította ki az útvonalak infrastruktúráját és a táborhelyeket, ahol a fiatalok összesen 13 ezer éjszakát töltöttek jellemzően sátrakban. A gyaloglás mellett minden tábor része volt az érintett térség kulturális látnivalóinak felfedezése, a természeti értékeket pedig vezetett erdei iskolai programokon ismerhették meg a csoportok.

Az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda által tavaly kezdeményezett program sikerét jelzi, hogy már az első nyáron szinte telt házzal zajlottak a táborok, és számos csoport jelezte, hogy már most szeretné lefoglalni a jövő évi táborozás időpontját, amire a jelentkezési felület újbóli megnyitásakor, 2019 elején lesz lehetőségük. A következő szezonig viszont folytatódik a táborvezető pedagógusok továbbképzése, ami a program részeként már eddig is 700 tanárnak nyújtott akkreditált kiegészítő képzést, és segítette a vándortáborok biztonságos lebonyolítását.

Forrás: Országos Erdészeti Egyesület

Fotók: OEE/Erdei Vándor program

Hírszerkesztő: Nagy László