"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Több mint 700 erdész gyűlt össze Sopronban

Több mint 700 erdész gyűlt össze Sopronban

Több mint 700 erdész gyűlt össze 2014. június 13-14.ére Sopronban, az Országos Erdészeti Egyesület 145. Vándorgyűlésére. Az ország egyik legrégibb szakmai civil szervezetének számító egyesület éves rendezvénye a hazai erdőgazdálkodás legnagyobb seregszemléje, részt vesznek rajta az állami és magán szektorban valamint az erdészeti hatóságoknál és a természetvédelemben dolgozó aktív és nyugdíjas szakemberek.

Az idei rendezvény házigazdája az ország második legnagyobb parkerdejét kezelő Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. Az erdészek a pénteki nap folyamán terepi szakmai programokon vesznek részt. Tanulmányozzák a Sopron környéki fenyvesek szúkárosítás utáni átalakításának eredményeit, megismerkednek az évente egymillió látogatót fogadó parkerdők turisztikai fejlesztéseivel, berendezéseivel. A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi programot kínál, míg egy másik csoport a Páneurópai Piknik Emlékpark megtekintése után a Fertő-tó gazdag élővilágába nyer betekintést. Az erdészeti felsőoktatás fellegvárának számító Nyugat-magyarországi Egyetemen megemlékeznek az erdőmérnök képzés alapítóiról. A szakmai programok egyikét a szomszédos Ausztriában rendezik, ahol a magán erdőgazdálkodás helybéli lehetőségeit és hagyományait ismerhetik meg a szakemberek.

Az idei évben rekord létszámú résztvevőt fogadó rendezvény szombaton ünnepi programmal folytatódik, melyen magas ágazati kitüntetéseket adnak át, többek között a Bedő Albert-, Kaán Károly- és Decrett József-díjakat.

A szombati ünnepségen zajlik a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával megszervezett Év Erdésze Verseny döntőjének ünnepélyes díjátadása is. A 2014. évi verseny első helyezettje és így az Év Erdésze cím birtokosa szoros versenyben egy alföldi szakember, Komáromi Ferenc, a hajdúböszörményi Hajdúerdő Kft. erdésze lett. Második helyen Gór Lajos, az Északerdő Zrt. kerületvezető erdésze végzett, míg harmadik a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt, erdésztechnikusa, Gergácz Péter lett. Az ország legjobb erdésztechnikusát kereső verseny döntője a Vándorgyűlést megelőzően zajlott Sopronban, ahol az egyes régiókban legjobbnak bizonyult 22 versenyző mérte össze a tudását. A versenyt a középfokú végzettségű erdész szakemberek tudásának elmélyítése, és a megfelelően magas szintű képzés ösztönzése céljával 7. alkalommal rendezte meg az Országos Erdészeti Egyesület.

Az Egyesület tevékenységéről, a Vándorgyűlésről és az Év Erdésze Versenyről további információk: www.oee.hu, www.vandorgyules.hu

Forrás: OEE Sajtóközlemény

Fotók: Nagy László

Hírszerkesztő: Nagy László