"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Zalai tájakon a Bánokszentgyörgyi Erdészetnél

Zalai tájakon a Bánokszentgyörgyi Erdészetnél

2014. október 29-én a Szombathelyi Erdészeti Zrt. munkatársai és az OEE Szombathelyi Helyi Csoportjának tagjai a Zalaerdő Zrt. és az OEE Nagykanizsai Helyi Csoportjának meghívására látogattak el a házigazda Bánokszentgyörgyi Erdészet területére.

Vas megye számos pontjáról szép számmal egybegyűlt résztvevőket Söjtörön, Deák Ferenc szülőháza előtti téren fogadta és köszöntötte Rosta Gyula a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója és egyben a Nagykanizsai Helyi Csoport elnöke. Ezt követően Hopp Tamás a Bánokszentgyörgyi Erdészet igazgatója is köszöntötte a megjelenteket és ismertette a tapasztalatcsere tervezett programpontjait.

Kultúrprogramként első ízben Deák Ferenc szülőházát tekintettük meg. Cseh Veronika a ház gondnoka elevenítette fel a múlt emlékeit, mesélt Deák Ferenc életéről, munkásságáról, a ház jelenéről és múltjáról. A söjtöri kúria műemléki feltárása és rekonstrukciója 2003-ban fejeződött be, Deák születésének 200. évfordulójára. Az épület falain belül megismerkedhettünk a korabeli köznemesi életmóddal, Deák életútjának állomásait jelentő településekkel. A földszinten egy 18-19. század korabeli füstös-konyha maradványainak rekonstrukcióját is felfedezhettük. A ház megtekintése után Rosta Gyula az OEE Nagykanizsai és Bakó Csaba az OEE Szombathelyi Helyi Csoportjának elnökei, valamint Hopp Tamás és Kutas Lajos erdészeti igazgatók, a vas megyei erdészek nevében koszorút helyeztek el a ház bejáratánál.

Az időjárás borússága aztán kezdett alábbhagyni és egyre többet engedett látni a zalai tájból. Mire kiértünk a terepi program helyszínére, már ragyogott a nap, de a résztvevők már nem csak a napsütésnek örvendhettek, hanem vendéglátóink által kínált tízórainak is. Ezt követően Szentpéterfölde község határában egy természetes bükk felújítóvágást tekinthettünk meg. Vaski László erdőművelési ágazatvezető és Fekete László erdőművelési műszaki vezető ismertették az elmúlt és jelen kor felújítási módjait és azok sajátosságait. Az erdészet állományalkotó fafajai közül a bükk területaránya a legnagyobb (40%), melyet természetes úton újítanak fel. A fakitermeléseknél a forwarderes technológia került előtérbe a vonszolásos technológiával szemben. Szó esett még a bükk pusztulásról: az elsősorban határtermőhelyeken álló és a klímaváltozás kapcsán gyengültségi tüneteket mutató bükkön megjelentek a másodlagos károsítók és kórokozók, így egy kárláncolat következtében a bükk tömeges pusztulása lépett fel. Ez ellen elegyes állományok létrehozásával igyekeznek védekezni, többek között úgy, hogy a felújítóvágások pótlásakor csak elegyfafajokat - kocsánytalan tölgyet, hegyi juhart, vadgyümölcsöket - ültetnek. 

Ezt követően még megálltunk egy 110 éves szlavón tölgyes magtermő állománynál. Az állomány mögött egy bükk természetes felújítás található, melyet azonban be kellett keríteni a magas vadlétszám miatt. A két terület között pedig puffer zónát alakítottak ki, a tölgyek ágtiszta törzsének megőrzése érdekében.

A következő helyszínen Iványi Tamás fahasználati műszaki vezető ismertette a lucos erdőrészlet üzemtervi adatait, az állomány múltját. Sajnos itt is erősen fellépett a szúkár, nincs már egy famagasságnyi hossz sem a szúkárosított részek között, így ezek felszámolása van folyamatban. Itt volt lehetőségünk a gyakorlatban is megtekinteni egy SAMPO ROSENLEW SR 1046 harvesztert kitermelés közben. A gép - kis mérete miatt - gyérítésekben való használatra is alkalmas. 5-10%-ban azonban ki kell egészíteni a hagyományos motorfűrészes technológiával, mivel az erőteljesebb ágakkal rendelkező faegyedekkel nem tud megbirkózni. Ezek a gépek napi 2x10 órát dolgoznak. Szintén munka közben láthattunk még egy KOMATSU 860.4 forwardert. Ez a két gép az eddigi tapasztalatok és teljesítményadatok alapján is kivívta a szakma elismerését.

A következő program helyszíne a festői szépségű tisztáson álló szentpéterföldei vadászház volt, ahol nem is olyan régen tartották, a hagyományokhoz híven 13. alkalommal megrendezésre kerülő trófeaszemlét. A vadászház melletti tisztáson, a rendezvény alkalmából felállított sátor alatt fogyaszthattuk el rendkívül ízletes ebédünket, majd Hopp Tamás ismertette a társaság vadgazdálkodási mutatóit, valamint a vadászház történetét. Ezt követően belülről is megcsodálhattuk a vadászkastélyt, melynek egyik érdekessége, hogy a vadászterem egyik oldalfalán írások, jegyzetek olvashatóak, ugyanis ide jegyezte fel József főherceg az általa elejtett vadak fontosabb adatait.

Utunkat ezután kisvasúttal folytattuk Pákáig. Az erdészeti üzemeltetésű Csömödéri Állami Erdei Vasút egy igazi különlegessége göcseji tájnak. 109 km hosszan hálózza be a zalai erdők egy részét, jellemzően a völgyekben futva, amellyel jelentős mennyiségű faanyagot szállítanak Lentibe és Csömödérre, a fafeldolgozó üzembe (20-25.000 m3). Ezen kívül a személyszállító vonatok Lenti és Kistolmács között 32 km hosszan kötik össze a térség kirándulóhelyeit.

Pákán ismét autóbuszba ülve utaztunk át Rádiházára, ahol dr. Török László tenyésztő kíséretében ismerkedhettünk meg a 150 egyedből álló Kabala-ménessel. Itt jelenleg ügető- és sportlótenyésztést folytatnak, kiegészítve mindezt számos idegenforgalmi szolgáltatással. Jó néhány nemzetközi szinten sikeres ugró- és military ló látta meg itt a napvilágot.

A nap zárásaként Zalaegerszegen a Kiskondás étteremben fogyasztottuk el bőséges vacsoránkat. A baráti beszélgetés végén Bakó Csaba Helyi Csoport elnök megköszönte vendéglátóinknak a hasznos tapasztalataik megosztását és a kedves vendéglátást. Záróbeszédében Rosta Gyula felkérte a Szombathelyi Helyi Csoportot, hogy az eddig megszokottakkal ellentétben az évi rendszeres látogatás sorrendjén módosítsunk és jövőre tavasszal látogassunk el Zalába.

Köszönjük a szervezőknek, a Zalaerdő Zrt. és a Nagykanizsai Helyi Csoport vezetőinek, tagjainak a baráti fogadtatást, a rendkívül tartalmas, változatos és szakmailag is építő jellegű programokat!

További képeket a szakmai tanulmányútról, helyi csoport rendezvényről az Egyesületi események képgalériában tekinthet meg a szövegkapcsolóra kattintva!

Forrás: OEE Szombathelyi HCs

Szerző: Khell Melinda

Fotók: Markó András/OEE Szombathelyi Hcs

Hírszerkesztő: Nagy László