"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Baranyai erdészek látogattak el Vas megyébe

Baranyai erdészek látogattak el Vas megyébe

Hosszú idő után látogatott újra mecseki erdészcsoport Vas megyébe. Az OEE Baranya megyei Helyi Csoport 17 tagja a Szombathelyi Erdészeti Zrt. és az OEE Szombathelyi Helyi Csoport meghívására és szervezésében kétnapos látogatást tett a nyugat-dunántúli megyében 2014 október 17-18-án.

A megérkezés után az ’isten hozta’ pálinka a káldi konferenciateremben került elfogyasztásra, majd Bakó Csaba erdőgazdálkodási igazgató (HCS elnök), Csapó György főmérnök és Monostori Miklós erdészeti igazgató (Sárvár) köszöntötte a vendégeket. Az erdőgazdálkodási igazgató röviden bemutatta a Társaság tevékenységét, ráirányítva a figyelmet az itteni specialitásokra.

A program ezután a II. Vas megyei gímszarvas trófeaszemle megtekintésével indult. A trófeaszemlét – többek között - Dr. Jámbor László az Országos Magyar Vadászkamara elnöke és Bugán József, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója nyitotta meg. A Farkas-erdő rejtekén lévő impozáns Káld-Hidegkúti vadászház melletti csodálatos környezetben 100 gím trófea került bemutatásra, mind az erdőgazdaság, mind a megye többi vadgazdálkodója által terítékre hozott bikákból. Közöttük a bemutató dísze a Társaság nádasdi vadászterületén elejtett 14,87 kilogrammos bika volt. Ez a bika Vas megyében idén a legnagyobb súlyú trófeát hordta, míg Magyarországon a második helyet foglalja el.

A trófea bemutató után kiadós ebédre voltunk hivatalosak a konferenciateremben, ahol Bugán József vezérigazgató is köszöntötte a baranyai erdészeket. Az ezt követő terepi programon a Sárvári Erdészeti Igazgatóság területén az erdészeti igazgató és munkatársai: Zsuppán Ernő fahasználati műszaki vezető, Nagy László erdőművelési műszaki vezető és Horváth Gábor tervező (egyúttal HCS titkár) kalauzolásában a dél-vasi erdőgazdálkodás több izgalmas kérdéseit vitathattuk meg.

Egy akác szerkezetátalakításos erdőrészlet munkafázisait látva megállapíthattuk, hogy a jelentős normatív támogatás ellenére a munkafolyamat továbbra is igen nagy erőfeszítéseket igényel. A következő erdőrészletben az Yvette ciklon májusi látogatásának nyomait szemléltük meg, ahol is egy bontott gyertyános-kocsánytalan tölgyes állományban végzett „engedély nélküli” fahasználatot a ciklon. Ennek eredményeként az 50 %-ra beállított záródás 20 % körüli értékre csökkent.

Láthattuk a Farkaserdőben átalakító üzemmódban kezelt erdők lékvágásait és az azokban fejlődő újulat kúpokat kocsánytalan tölgy fafajból. Ezt követően tiszteletünket tettük a Farkaserdő mai képét ,,létrehozó” Scherg Lőrinc főerdőmester síremlékénél. Az emlékmű felújítása nemrég történt meg a Farkaserdőben kialakított új, nagyszabású közjóléti fejlesztés részeként.

Szemerkélő esőben, néhol erős szélben telt a szakmai nap programja, ami után jól esett a vacsora és a baráti beszélgetés a szombathelyi Pásztor Csárdában.

A második nap a Szombathelyi Erdészeti Igazgatóság területén folytatódott, - már ragyogó időben - Németh János fahasználati műszaki vezető, Pernesz Balázs erdőművelési műszaki vezető és Bakó Csaba erdőgazdálkodási igazgató kíséretében.

Első megállónk a cáki műemlék pincesoron volt, ahol a 250 éves boronafalú, föld feletti pincéket csodáltuk meg. A pincelátogatás után ,,megnyílott” a kísérő ,,büfékocsi” is. A következő úti célunk a középkori ékszeres doboz: Kőszeg belvárosa volt. Itt bő egy órát töltöttünk idegenvezetőnk szakirányításával, részleteket tudhattunk meg arról, hogy Jurisics Miklós miként is védte meg Kőszeg várát Szulejmán seregével szemben.

Ezt követően a Kőszegi hegységben folytattuk a napot szakmai programmal, a térség bükk gazdálkodásának állomásait néztük meg, köztük a már említett „engedély nélküli fakitermelő” Yvette ciklon kulisszás „vágásait”. A Hétforrás után következett az Óház kilátó, ahonnan az előző napi front után, páratlan kilátás nyílott az osztrák és magyar határ menti tájra. Több szomszéd vármegyébe is átnézhettünk – kiválóan látszott pl. a soproni Károly magaslat is. A második nap szakmai programja a Stájer-házi erdészeti múzeum és erdei iskola megtekintésével zárult, Varga László erdei iskolai koordinátor vezetésével. A nap végét finom sült gesztenyével és kiváló ebéddel zárták a házigazdáink.

Köszönetet mondunk a vendéglátó vas megyei erdészeknek és a Szombathelyi Erdészeti Zrt-nek a kiváló programokért és a vendéglátásért.

További képeket a baranyai erdészek vasi tanulmány útjáról az Egyesületi albumok képgaláriában talál, a szövegkapcsolóra kattintva.

Forrás: OEE Baranya megyei HCs

Szerző: Hirmann Antal, Horváth Péter Brúnó

Fotók: Guba Csaba

Hírszerkesztő: Nagy László