"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

175 éve született a legnagyobb magyar erdész, Bedő Albert

175 éve született a legnagyobb magyar erdész, Bedő Albert

Bedő Albert (1839–1918) kálnoki származású székely erdész-akadémikus születésének 175. évfordulójára szervezett emlékülést szombaton az árkosi Szentkereszthy-kastély Európa Tanulmányi Központjában az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) erdészeti szakosztálya és a magyar Országos Erdészeti Egyesület (OEE) Erdélyi Helyi Csoportja.

Az erdélyi Háromszéken már több alkalommal tartott erdészeti konferenciát az EMT, az erdélyi mérnökgenerációkat tömörítő egyesület. A Kárpát-medence különböző területeiről érkezett szakembereket Szakács Sándor, az EMT erdészeti szakosztály elnöke, az OEE Erdélyi Helyi Csoport elnöke, Tamás Sándor a megyei tanács elnöke és Köllő Gá­bor, az EMT országos elnöke köszöntötte.

Bár az értekezők igencsak magas szakmai szintű előadásokkal jelentkeztek, nem volt olyan, aki ne emlékezett volna Bedő Al­bertre, a magyar erdőtörvény atyjára, munkásságára. Dr. Király Pál, az OEE tiszteletbeli tagja és Lomniczi Gergely, az OEE főtitkára is Bedő Albertről, az OEE meghatározó alakjáról beszélt.

Dr. Oroszi Sándor, a magyarországi Mezőgaz­dasági Múze­um főmuzeológusa és az OEE Erdészettörténeti Szakosztályának elnöke Bedő Albert személyét mint az erdélyi erdők kiváló ismerőjét hozta közel. Bedő Albert és az erdészeti kutatás összekapcsolódását Dr. Borovics Attila, a Nem­zeti Agrár­kutatási és Inno­vációs Köz­pont Erdészeti Tudományos Intézetének igazgatója mutatta be az akkori korszak legnagyobb művének tekinthető hazai erdőleírásfelvillantásával. A vendégelőadók sorát Andrésiné Ambrus Ildikó, a Bedő Albert nevét viselő Ásotthalmi Erdészeti Szakképzőiskola és Kollégium igazgatója zárta, emlékezve az iskolaalapító Bedő Albert­re.

A konferencia helybeli előadójaként Kisgyörgy Zoltán Bedő Albert aránylag rövid háromszéki és erdélyi életpályájának felkutatását sürgette, biztatva erre a megyében élő fiatal erdészmérnököket. Kiemelte annak szükségességét is, hogy emlékjelet kell állítani Bedő Albert sepsikő­röspataki születési helyén, amelyre ez alkalommal szolgált eddig ismeretlen adatokkal.

A konferenciát követően a jelen lévő egyesületek, a helybeliek népes serege a kálnok–kőröspataki rezesbanda zenéje mellett megkoszorúzta Bedő Albert Kálnokon álló mellszobrát. Kö­szöntőt mondott Kisgyörgy Sán­dor, Sepsikő­rös­patak polgármestere, Lomniczi Gergely, az OEE főtitkára és Melles Előd, a Szé­kelyföldi Ma­gánerdő-tulajdonosok és Erdőgaz­dálkodók Szövet­sé­gének elnöke.

Addig nem veszhet feledésbe dr. Bedő Albert emléke, amíg magyar erdészember él a földön – hangzott el az Osztrák-Magyar Monarchia egykori főerdőmesterének kálnoki szobránál. A szombaton szervezett emlékünnepségen – jellemző módon – háromszor annyian voltak Magyarországról, mint Romániából. Házigazdaként Kisgyörgy Sándor, úgy vélte Székelyföld szülötte azért ismertebb Magyarországon, mert itt évtizedekig tudatosan elhallgatták a nevét.

Mint mondta: Nem a mi hibánk, hogy jelenleg nem egy országhoz tartozunk. Annyit tehetünk, hogy próbáljuk gyerekeink elé példaképnek állítani ezt a nagy embert, akit ez a kis falu nemcsak a magyar, hanem az európai erdészetnek adott. Reméljük, folytatta a polgármester, hogy Kálnok az európai erdészszakma zarándokhelyévé növi ki magát, és négy év múlva, halálának századik évfordulóján, már az új, addig felépülő Bedő Albert emlékházban fogadhatjuk a látogatókat.

Lomniczi Gergely, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára szerint Bedő Albert személye megtestesíti az egyesület jelmondatát: szakértelem, erkölcs és összetartozás. Szakértelméhez nem fért kétség: tudományteremtő, iskolaalapító tevékenységével lerakta a modern erdészet alapjait. Töretlen hazafisága erkölcsi tartást ad ma is a testületnek, az összetartozást pedig saját személyes sorsa példázza.

Most figyel minket onnan, fentről és bizonyára elégedetlen. Miután megteremtette a magyar erdészeti szakszótárt, ahová jó érzékkel emelt be kifejezéseket a székely nyelvjárásból, most azt kell látnia, hogy ebben az országban az erdészeti szakképzés kizárólag román nyelven folyik – mondta dr. Melles Előd, a Székelyföldi Magánerdőtulajdonosok és Erdőgazdálkodók Szövetségének elnöke. – Ez mindenképpen ki kellene hogy mozdítson minket a „langyos komfortzónánkból”, erőt és kitartást kellene hogy merítsünk a romániai magyar erdészet szakmai újjászületéséhez – tette hozzá az elnök.

A kálnoki és kőröspataki első osztályosok nagy tapsot kiváltó előadása után a résztvevők megkoszorúzták Bedő Albert szobrát.

Majd a jelenlevők részt vettek az unitárius templomban tartott ünnepi istentiszteleten, ahol Szabó Adél lelkész a Magvető példázatáról beszélt, hiszen az ünnepelt Bedő Albert is – akinek síremléke a templom előterében található – jeles székely magvető volt. A síremléknél a koszorúzás előtt André­siné Ambrus Ildikó mondott emlékbeszédet, Kisgyörgy Sándor polgármester pedig bemutatta az unitárius parókia telkén épülő Bedő Albert-emlékház eddigi mun­kálatait, kifejezve reményét, hogy széles körű összefogással avathatják fel Bedő halálának századik évfor­dulóján.

A 175. évfordulóra emlékező Bedő ünnepségről, az EMT és az OEE 14. alkalommal megrendezett erdélyi erdész találkozójáról hamarosan részletes képgalériát böngészhet Egyesületünk honlapján!

Forrás: erdelyma.ro, 3szek.ro

Szerző: Kisgyörgy Zoltán, Erdélyi András

Fotók: oee.hu, Kisgyörgy Zoltán, Erdélyi András

Hírszerkesztő: Nagy László