"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Bedő Albert emléktáblát avattak Sepsikőröspatakon - képgalériával!

Bedő Albert emléktáblát avattak Sepsikőröspatakon - képgalériával!

A székelyföldi Sepsikőröspatakon június 20-án rendezték meg a III. Kőröspataki falunapot. A délelőtti program az emlékezésé és emlékállításé volt. A megjelentek a sepsikőröspataki unitárius parókián elhelyezett Bedő Albert emléktáblát avatták fel.

A mostani parókia helyén állt egykor az a régi, közel 100 éve elbontott paplak, ahol több mint 175 éve, 1839. december 31-én született a legnagyobb magyar erdész. Anyaországi kollégák, élükön Tímár Józseffel, valósították meg az emléktábla állítás gondolatát megjelölve ezzel az utókor számára, a születési egykori pontos helyet.

Az ünnepségen megjelenteket Kisgyörgy Sándor erdésztechnikus végzettségű polgármester köszöntötte. Ünnepi beszédet Andrésiné dr. Ambrus Ildikó, az Országos Erdészeti Egyesület technikus alelnöke, az ásotthalmi Bedő Albert Erdészeti Szakképző Iskola igazgatója mondott. Majd Tordai Ernő helybeli unitárius lelkész igehirdetésével folytatódott az ünnepség. Az unitárius dalkör műsora után a megjelentek elhelyezték az emlékezés koszorúit. Végül Tordai Ernő megáldotta az újonnan felavatott emléktáblát.

Az ünnepi rendezvény folytatásaként a kálnoki kultúrotthon udvarán került sor a Hősök emlékművének leleplezésére. Az alig 400 lelkes település a 48-as szabadságharcban és a két világháború során összesen 41 fiát veszítette el. Az emlékmű a hazáért hősi halált haltaknak nyújt örök emléket. A falunap délutáni része már a máról szólt. Különböző programok, éjszakába nyúló műsorok színesítették a nap hátralevő részét, amelyet végül tűzijáték zárt.

Az emléktábla avatásról további képeket az Egyesületi események webgalériában nézhet meg, a szövegkapcsolóra kattintva!

Forrás: OEE

Szerző: Andrési Pál

Fotók: Andrési Pál

Hírszerkesztő: Nagy László