"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Biztonság a lősportokban

Biztonság a lősportokban

A vadászat, mint a szakmai munkánk része, és sokak kedvenc időtöltése, a szépsége ellenére is már ősidők óta a veszélyes foglalatosságok közé tartozik. Kifejezetten igaz ez korunkban, hiszen a lőfegyverrel, lőszerrel való bánásmód miatt valóban sok veszélyt rejt magában a vadászat és a lősportok mindegyike. Szinte nincs olyan vadászati szezon, amelyben egy- egy sajnálatos és tragikus vadászbaleset révén a média kereszttüzébe és a bulvársajtó laikus és sokszor rosszindulatú hírei közé ne kerülne a vadászat. Mindez legtöbbször méltatlanul és egyoldalúan bemutatva történik. Be kell vallanunk azonban, hogy néhány esetben jogos a média, és a közvélemény háborgása, hiszen a vadász- vagy lőbalesetek többsége elkerülhető lenne, hiszen legtöbbjük emberi mulasztás, vagy valamely írott vagy íratlan biztonsági szabály áthágásának a következménye.

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. székházában az Országos Erdészeti Egyesület Tamási Helyi Csoportjának Erdészklub rendezvénye is e téma köré szerveződött, hiszen ez az, melyet nem lehet elégszer meghallgatni és mindig lehet újat tanulni vele kapcsolatban.

A meghívott előadó Szollár András volt, aki a téma nemzetközi szakértője és oktatója, az APSI (Association of Professional Shooting Instructors- Hivatásos Lőoktatók Szövetsége) Közép és Kelet-Európai regionális igazgatója. A mára már nemzetközivé növő szövetség tananyaga kifejezetten a biztonságra helyezi a figyelmet, vizsgálva és bemutatva annak mentális és gyakorlati oldalát, ennek mezsgyéjén fejlesztve tovább a lőtudást. Az egyébként fél éves, felsőoktatási szintű anyag rövid kivonata érintette a látás, az érzékelés, a figyelem és helyes attitűd minden elemét, amely elősegíti a lőoktatókat, lövészeket, vagy akár a kísérő vadászokat és természetesen magukat a vadászokat is, hogy ne csak biztonságosan lőjenek, hanem minden mozdulatukból az áradjon, hogy a gyakorlatban is mesterei a lőfegyverrel való biztonságos bánásmódnak. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a vadászbalesetek legnagyobb része elkerülhető lenne, ha a lőfegyverrel bánók a helyes hozzáállással gyakorolnák szenvedélyüket. A kiváló, másfél órás előadás után egy kötetlen párbeszéd alakult ki, melyben feltehettük kérdéseinket, megoszthattuk jó és rossz tapasztalatainkat. Reményeink szerint az APSI által képviselt biztonsági prioritás és a róla szóló tanagyag egyre inkább elterjed majd a magyar lövész- és vadász körökben!

Forrás: OEE Tamási HCs

Szerző: Kovács Tamás

Fotók: OEE Tamási HCs

Hírszerkesztő: Nagy László