"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Muzsikál az erdő a Borhy kastély kertjében

Muzsikál az erdő a Borhy kastély kertjében

A „Muzsikál az erdő” – Mátrai Művészeti Napok 2014. július 2-án Gyöngyöstarjánban új helyszínre, a Sósirétre látogat. A rendezvénysorozat sajátossága, hogy a klasszikus és népzenei koncerteket különleges esztétikai értékkel bíró természeti környezetben, a Mátra erdeiben, patakvölgyekben, pincesorokon tartja. A 11. alkalommal szerveződő rendezvénysorozat mindig új helyszíneken jelentkezik, hogy a „Muzsikál az erdő” közönsége minél jobban megismerhesse a környék természeti értékeit. Tavaly a Gyöngyöstartján mellett található Fajzatpuszta adott otthont a rendezvénynek, idén Sósiréten, a műemlék védelem alatt álló  Borhy Kastély kertjében várják a szervezők a közönséget.

Sósirét a falutól 3 kilométernyire északra található, aszfaltos úton is megközelíthető hely, ahol elénk tárul az 1926-ban Borhy György udvari főtanácsos és földbirtokos által építtetett kastély nem mindennapi látványa. Az épület eredetileg vadászkastélyként üzemelt, majd a Közlekedési és Postaügyi Minisztérium kezelésébe került, ma oktatóház és szálloda. Az erdővel körülvett nagy park 1978 óta helyi védettségű természetvédelmi terület, a francia kertépítés jegyeit őrzi, így kialakítása telepítésekkel és az erdő fáinak meghagyásával történt. A „Muzsikál az erdő” látogatói végigsétálhatnak a zöld alagutat képező, lassan növő, örökzöld buxusfolyósón, megcsodálhatják a többszáz éves cserfákat és kocsánytalan tölgyeket.

A gyöngyöstarjáni programok délelőtt kezdődnek Szőke Mátyás szőlő és bortermelő pincészetében, ahol megismerkedhetnek a fenntartható gazdálkodási példával. Sósiréten a legkisebbeket népi kézműves játszóház várja, a képzőművészet rajongóit képzőművészeti kiállítás, a sportolni vágyókat kerékpártúra, a helyi értékek iránt érdeklődőket helytörténet előadás és helyi termékek bemutatója, a természetkedvelőket szakvezetéses erdei séta. A rendezvénynap két erdei koncertben teljesedik ki. A lombkorona ölelésében eggyé olvad Szeredi Krisztina énekművész hangja, Hegedűs Valér zongorajátéka az erdő hangjaival. Majd a Cimbaliband vérpezsdítő ritmusai, közép-kelet európai dallamvilága ragadja magával a látogatókat. Mindkét produkció jól ismert a „Muzsikál az erdő” közönsége előtt, hiszen évről évre visszatérő fellépői a rendezvénysorozatnak. Minden érdeklődőt szeretettel várunk testi-lelki feltöltődést ígérő rendezvényünkön.

Az Országos Erdészeti Egyesület a "Muzsikál az erdő" rendezvénysorozat támogatója.

Forrás: ME

Fotók: ME

Hírszerkesztő: Nagy László