"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

A bükkábrányi külszíni bányában járt a Miskolci Helyi Csoport

A bükkábrányi külszíni bányában járt a Miskolci Helyi Csoport

2015. szeptember 10-én a Mátrai Erőmű Zrt. Bükkábrányi bányaüzemébe látogatott az OEE Miskolci Helyi Csoportja. Zay Adorján HCS elnök köszöntőjét követően Mata Tibor, a bányaüzem igazgatója ismertette röviden a bánya működését. Ezt követően a megjelent 57 főt két csoportra osztva került sor a bányaüzem és rekultiváció során létesített erdőtelepítések bemutatására.

A bánya történetével, az alkalmazott technológiával kapcsolatos tudnivalókat a bánya területén terepjáró buszokban történő, mintegy 2,5 órás – több megállással megszakított – utazás során Szomor László főtechnológus és Grimon Ákos aknász ismertette a résztvevőkkel.

A bánya-rekultiváció során létesített erdőtelepítéseket Tusay Dénes a bánya által megbízott jogosult erdészeti szakszemélyzet (aki egyébként az ÉSZAKERDŐ Zrt. Délbükki Erdészeti Igazgatóságának kerületvezető erdésze is) mutatta be egy szintén 2,5 órás terepi bejárás során.

A bükkábrányi külszíni bánya Bükkábrány – Vatta – Csincse községek közötti területen helyezkedik el. Az 1969-ben befejeződött földtani kutatás során 1044 furás alapján térképezték fel a bükkaljai – több százmillió tonnás – kitermelhető lignitvagyont.

Bükkábrányban a lignit kitermelése külszíni fejtéssel történik. Ahogy az egyik külfejtés kimerült, továbbhalad a bánya, és a kitermelt meddőanyagot (agyag, iszap, homok stb.) az előző terület gödrébe töltik.

A bányában jelenleg 500 fő dolgozik. Évente 4 millió tonna lignitet termelnek, mely szinte teljes mértékben erőműi felhasználásra kerül. A lakossági felhasználásra termelt lignit mennyisége 200 000 t/év. A bányászati tevékenység során évente 25 millió m3 vizet szivattyúznak ki a bánya területéről, amit kezelt és kezeletlen formában az élővizekbe vezetnek vissza.

Az erdőtelepítéseket 1991/92-ben kezdték el, a telepített erdők területe jelenleg mintegy 270 ha.  A legidősebb akácosokban már megkezdődtek a tisztítások.A rekultiváció során ma már évente 25-30 ha-on telepítenek erdőt.  Gépi pásztakészítés után az erdősítést csemetével, kézi ültetéssel végzik. A termőréteg felső szintje jellemzően homok. A bánya-rekultivációból adódó mozaikosan változó termőhelyi és mikrodomborzati viszonyok miatt változatos fafajösszetételű erdők jöttek létre.

Az utóbbi években próbálkozások történtek energiaerdők létrehozására is a rekultivált területeken. A 2009. évi erdőtörvény hatályba lépése után kivitelezett erdőtelepítések már szabadrendelkezésű erdőként vannak nyilvántartva.

Köszönettel tartozunk a bányaüzem vezetésének, hogy lehetővé tette a rendkívül tartalmas és érdekes szakmai nap megrendezését. További köszönet illeti Tusay Dénes kerületvezető erdészt is a szervezéséért és az erdőtelepítések bemutatásáért, valamint a Délbükki Erdészeti Igazgatóság dolgozóit a vendéglátásért.

A beszámoló teljes terjedelmében az Erdészeti Lapok novemberi lapszámában lesz olvasható!

Forrás: OEE Miskolci Helyi Csoport

Szerző: Bányai Péter

Fotók: Tóth Zoltán, Bányai Péter

Hírszerkesztő: Nagy László