"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Egy Tündérkert gyömölcsfái és a Lugos-patak völgyének kincsei

Egy Tündérkert gyömölcsfái és a Lugos-patak völgyének kincsei

2014. május 24-én a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Ivánci Vadász- és Vendégháza valamint annak parkja szolgált helyszínül a Szombathelyi Helyi Csoport hagyományos Családi Napjának, ahol a Vas megye különböző részeiből érkezőket üdvözlő pálinka, valamint Laki László által sütött kolbász és szalonna fogadta a vadászház udvarán felállított rendezvénysátornál.

A hagyományoknak megfelelően Zsuppán Ernő köszöntötte elsőként a megjelenteket, majd átadta a szót a vendéglátó Szentgotthárdi Erdészeti Igazgatóság igazgatójának, Kutas Lajosnak, aki pár szót szólt az Igazgatóságról. 12.400 ha-on gazdálkodik az erdészet, melynek háromnegyede az Őrségi Nemzeti Parkon belül található védett terület. Az igazgatóság 16.100 ha-on vadgazdálkodást is folytat, amely területen évente 1.100 darab nagyvadat ejtenek el.

A rövid ismertető után Bakó Csaba, a Helyi Csoport elnöke üdvözölte az egyesületi tagokat, családtagjaikat, külön köszöntve Tóth Gábort, a Vas Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatóságának igazgatóját, dr. Solymos Rezső akadémikus urat, valamint Balogh Csabát, a csoport tavalyi Bedő díjasát. Örömét fejezte ki, hogy a Családi Nap rendezvény töretlen népszerűségnek örvend, mivel a mai napon is 150 fő jelent meg, valamint hogy a Szombathelyi Helyi Csoport továbbra is az egyik legnépesebb tagságú csoport – 172 fővel – az Egyesületen belül. Örömmel jelentette be, hogy Zsuppán Ernő a Helyi Csoport titkára elismerő oklevelet vehet át a júniusi vándorgyűlésen több évtizedes egyesületi munkájáért. Ismertette az eddig megtartott és a még idénre tervezett programokat, biztatta a tagokat a szeptemberi egyesületi tisztségviselők választásán való részvételre. Az idén helyi csoportunk már két tagját elvesztette, dr. Horváth Lajost és Czimber Bélát, róluk egy perces néma felállással emlékeztünk meg. Ezután kellemes, tartalmas napot kívánt és előzetesen megköszönte a helyiek és a rendezvény szervezésében résztvevő tagjaink munkáját.

Majd ismét a titkár vette át a szót, megköszönte Laki Lászlónak a finom reggelit, a Hámori családnak a szarvas pörkölt, Dezső Vilmosnak a szarvas flekken elkészítését. A küldöttgyűlésen elhangzottakról is tájékoztatta a jelenlévőket, valamint az őszi egyesületi választások menetéről is szót ejtett. Ezután a meghívóban szereplő programok részleteit ismertette. Az egyik lehetőség egy kb. 10 km-es gyalogtúra volt a Lugos-patak völgyében Balogh Csaba kalauzolásával, a másik a közeli Viszákon található Tündérkert gyümölcsfáinak megtekintése.

A programismertető után az ivánci vadászház udvarán az egykori tulajdonos, Sigray Antal kopjafájánál Kutas Lajos ismertetésével emlékeztünk a „jóságos kegyúr” – ahogy a helybeliek sokszor említik – életére és munkásságára. Majd az ivánci Sigray-kastély bemutatása után az emlékezés koszorúját helyezte el a kopjafánál Bakó Csaba, Zsuppán Ernő és Kutas Lajos.

A megemlékezést követően a résztvevők két csoportra oszlottak, az egyik csapat a viszáki Tündérkerttel ismerkedett, míg a vállalkozóbb szelleműek a Lugos-patak völgyének felfedezésére indultak.

A Tündérkertnél Bali Tibor alpolgármester fogadott minket. Mint elmondta, a kertet Szarvas József, a Nemzeti Színház színésze és a helyi önkormányzat kezdeményezésére 2009-ben alakították ki a Kárpát-medence őshonos gyümölcsfajainak, - fajtáinak telepítésével, melyhez az oltványokat Kovács Gyula pórszombati erdésztől kapták, aki ezeknek a gyümölcsfajtáknak a gyűjtője. Jelenleg 56 fajta található a viszáki gyűjteményben, amely folyamatosan gyarapodik, mivel minden évben a trianoni békediktátum évfordulóján az előző évben született viszáki és innét elszármazott gyermekek szülei ültetnek egy-egy fácskát, amelynek gondnoka a fával együtt felnövő gyermek lesz. A folyamatos telepítésnek köszönhetően különböző korúak és méretűek a gyümölcsfák, amelyek között megtalálhatóak az alma, körte, cseresznye, szilva, naspolya különböző fajtái. A kert része még egy csillag alakú, fából készült pihenőhely a nagy, öreg körtefa alatt, melyet a Műszaki Egyetem hallgatói terveztek és építettek meg 2012-ben. A további tervek között szerepel egy gyümölcsaszaló megépítése is, amelyben az itt megtermett gyümölcsöt tudják majd feldolgozni.

A Tündérkerthez tavaly óta, Viszák Körmend felöli bejáratánál, az árok felett átívelő fahídon – ahogy a helyiek nevezik, börün – juthatunk el a legrövidebb úton, amelyet szintén a Budapesti Műszaki Egyetem építész hallgatói terveztek és nyári építőtábor keretében építettek fel. Addig csak a temető felé kanyarodó úton volt megközelíthető a kert.

A résztvevők másik fele eközben ideiglenes túravezetőink kalauzolásával elindult felfedezni a Lugos-patak völgyének szépségeit. Az útvonal és a terepi viszonyok egy percig sem hagyták lankadni a résztvevők figyelmét. Kisebb-nagyobb árkok, vízfolyások keresztezték utunkat, így a bátrabbaknak megadatott a lehetőség is, hogy a völgyek fölött átdőlt méretes rönkökön egyensúlyozva tegyék próbára ügyességüket. Majd kavicsos útra érve ereszkedtünk le a Lugos-patak völgyébe.

A Lugos-patak a terület egyik legjelentősebb vízfolyása, É-K-i irányban völgyet vágva magának szeli ketté a tájat és torkollik bele a Rábába. A völgy fokozott természetvédelmi oltalom alatt áll. Az itt elterülő réten magasodó famatuzsálemek pedig büszkén hirdetik a legelőerdő egykori jelenlétét. Megtalálható itt még a rét ékességeként számon tartott szibériai nőszirom és sárga liliom is. Átkelve a Lugos-patakon utunkat a völgyet elhagyva, egy dombhátra kapaszkodva, nyiladékon folytattuk tovább. A túra során számos érdekességet tudhattunk meg a környező állományokról, az egyes fafajokról, a jelenkori erdészeti navigációról és egyéb szakmát érintő kérdésekről.

Hamarosan aztán elértük az „erdőfelügyelet” pihenőházát, ami jelenleg a Vas Megyei Kormányhivatal kezelésében van. Gondos házigazdáink – köztük Tóth Gábor a kormányhivatal erdészeti igazgatóságának vezetője, tagtársunk - itt már vártak bennünket és frissítővel, harapnivalóval látták el a megfáradt túrázókat. Akik eddigre már kellőképpen elfáradtak, azoknak biztosítva volt a lehetőség, hogy kisbusszal érkezzenek vissza a rendezvény helyszínére. A csapat nagyobbik része azonban a gyaloglást választotta és így folytatta útját Ivánc felé. Rövidesen elértük Lugost, ahol napjainkra már csak egy emlékmű és egy információs tábla jelzi, hogy itt hajdanán egy majorság állt. A tábláról megtudhattuk, hogy a hely 1922-ben a nyugat-magyarországi felkelők déli csoportjának gyülekező helye volt. Innen indult ki a trianoni békediktátum során az Ausztriához csatolt területek visszaszerzésére indított utolsó fegyveres felkelés. Lugost 2007-ben Ivánc és Viszák közössége a nyugat-magyarországi felkelés emlékhelyévé avatta.

Jó hangulatú beszélgetésben, fák árnyat adó oltalma alatt aztán hamarosan visszaértünk az ivánci vadászházhoz. Végül mindenki kellemesen elfáradva vethette bele magát a gasztronómia örömeibe. Köszönjük a szervezők fáradtságos, de sikeres munkáját és a Szombathelyi Erdészeti Zrt. kiemelt támogatását a rendezvény megszervezéséhez.

További képeket a szövegkapcsolóra kattintva az Egyesület események képgalériában nézhet meg.

Forrás: OEE Szombathelyi HCs

Szerző: Horváth Gábor, Khell Melinda

Fotók: Markó András, Horváth Gábor

Hírszerkesztő: Nagy László