2018. 02. 21. Ma Eleonóra, Zelmira, Péter névnapja van. Pontos idő: 00:31
Egyesületi hírek

Kaán Károly szellemisége ma is megbízható iránytű - képgaléria! | 2017-11-19

Emlékkonferencia és koszorúzás Nagykanizsán a 150 éves jubileum tiszteletére

Kaán Károly szellemiségét, szemléletét, munkamorálját kell tovább vinnünk nekünk, kései utódainak, a ma erdészeinek. Kaán Károly Trianon után megmutatta, hogyan tudunk talpra állni a veszteségeinkből.

Ezt dr. Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár jelentette ki kedden a „Kaán Károly tovább élő szellemisége” című konferencián, melyet a Zalaerdő Zrt. és az Országos Erdészeti Egyesület rendezett Kaán Károly születésének 150. évfordulója alkalmából a Medgyaszay Házban.

Kaán Károly 1867. július 12-én született Nagykanizsán. Az erdőmérnök, akadémikus, gazdaságpolitikus és államtitkár felrázta a magyar erdészeket és irányt mutatott nekik, amikor 1920-ban a trianoni békediktátum elvette Magyarország erdeinek 84 százalékát. Az alföldfásítás atyja volt, messze előremutatva ő javasolta saját út- és vasúthálózat kiépítését az erdők feltárása érdekében és azt is kezdeményezte, hogy az erdészetek ne lábon adják el a fát, hanem kitermelve és feldolgozva.

A konferencián Szentpéteri Sándor, az Országos Erdészeti Egyesület ügyvezető igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd Rosta Gyula, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója is szólt a résztvevőkhöz, kiemelve: az erdészszakma ma is ugyanolyan küzdelmes időszakot él át, mint amilyenben Kaán Károlynak és kortársainak kellett helyt állnia a XX. század első felében. Az utóbbi években megújítottuk szakmai törvényeinket, átalakult az oktatás, kutatás és a szakigazgatás is – idézte fel. – Meghatározó szerep hárul ránk a vidéki élet fenntarthatóságában, az élhető környezet megóvásában és a klímaváltozás hatásainak mérséklésében is.

A konferencián szó esett többek közt az erdészeti szakképzésről, a legújabb tudományos kihívásokról és az országszerte megvalósított közjóléti fejlesztésekről. Dr. Bitay Márton Örs államtitkár utóbbi kapcsán elmondta: 2010 óta 16 milliárd forint jutott közjóléti funkciók fejlesztésére, melyek rendkívül kihasználtak.

A konferencián Mocz András, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége elnöke emlékplakettel köszönte meg az államtitkárnak az erdőtörvény megújítása kapcsán végzett munkáját.

A konferencia résztvevői, a rendezvény zárásaként, a Zalaerdő Zrt. székáháza előtt álló Kaán-szobornál koszorúzással tisztelegtek a hazai erdészeti ágazat egyik legnagyobb formátumú szakembere előtt (- a szerk.).

A rendezvényről további fényképeket az Egyesületi események képgalériában nézhet meg a szövegkapcsolóra kattintva!

Kaán Károly szellemisége ma is megbízható iránytű - képgaléria!
Forrás: zaol.hu
Szerző: Horváth-Balog Attila
Fotók: Nagy László/Erdészeti Lapok
Hírszerkesztő: Nagy László
<< vissza
Indul a tavaszi vándortábor-vezető pedagógus továbbképzés

Indul a tavaszi vándortábor-vezető pedagógus továbbképzés | 2018-02-07

30 órás képzés, 30 kreditpont, képzési helyszínek szerte az országban


Fedezd fel az örökséged! – 2018.

Fedezd fel az örökséged! – 2018. | 2018-02-01

Folytatódik a középiskolások online erdőismereti versenye - Jelentkezés:február 25-ig!


Országos Erdészbált tartott az Egyesület Siófokon - képgaléria!

Országos Erdészbált tartott az Egyesület Siófokon - képgaléria! | 2018-02-01

Hagyomány, közösség, összetartozás
Imperial22 futárszolgálat