"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Erdeink védelme vizeink és életünk védelmét jelenti

Erdeink védelme vizeink és életünk védelmét jelenti

Egyetlen földön fekvő holt fatörzs több tíz liter vizet raktároz, a legmelegebb napokon is szivacsként tartja meg a nedvességet. Az Országos Erdészeti Egyesület figyelemfelhívó programjának aktuális témája az erdők vízkörforgásban és vízmegtartásban betöltött szerepére hívja fel a figyelmet.

Az erdő a víz bölcsője: a fák a talajban felgyülemlő víz egy részét elpárologtatják, és visszajuttatják a levegőbe. Ezzel javítják a levegő minőségét, csökkentik annak hőmérsékletét, és fenntartják a globális vízkörforgás folyamatát. Emellett az erdők minden mesterséges megoldásnál hatékonyabban szűrik és tisztítják a vizet.

A többszintes erdő vízvisszatartó képessége igen jelentős: csak az avartakaró saját tömegénél két-háromszor nagyobb vízmennyiséget raktároz. A klímaváltozás hatására kialakuló, egyre hosszabb aszályos időszakok átvészelésében, káros hatásaik mérséklésében kiemelt szerepe van az erdőknek.

Aki úgy gondolja, hogy tennünk kell valamit a klímaváltozás ellen, további információkért látogasson el az Országos Erdészeti Egyesület ismeretterjesztő programjának weboldalára (http://klimavaltozas.oee.hu), vagy ossza meg az erdészeti szervezetek és partnereik Facebook-oldalain megjelenő posztokat az ismerőseivel, hogy közösen minél több ember figyelmét felhívhassuk az erdők fontosságára!

A honlapon található letölthető plakátok a környezeti nevelés és az iskolai oktatás területén is szabadon felhasználhatók.

Figyeljünk oda és vigyázzunk az erdeinkre, mert segítenek a klímaváltozás elleni küzdelemben!

A programot a Földművelésügyi Minisztérium támogatja.

Forrás: Országos Erdészeti Egyesület

Fotók: OEE

Hírszerkesztő: Nagy László