"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Egy élet tapasztalata

Egy élet tapasztalata

Az OEE Mátrafüredi Helyi Csoportja 2015. június 10-én egy terepi bejárással egybekötött szakmai napot szervezett Miklósi Lajos ny. erdőfelügyelő tagtársunk tiszteletére „Egy élet tapasztalata” címmel. Ugyanis Lajos bácsi épp 65 éve él és dolgozik a Mátra erdőségében.

A szakmai napon a helyi csoport tagjai mellett részt vettek a mátrafüredi erdészeti szakiskola diákjai, a helyi erdészet képviselői valamint a térségben dolgozó erdőfelügyelők.

Lelkes kis csapatunk a Mátra Erdészeti, Mezőgazdasági és Vadgazdálkodási Szakképző Iskolától indult el terepjárókkal és kisbusszal. A csoportot Dudás Béla, a Mátrafüredi Erdészet vezetője irányította a terepi bejárás helyszínére, Gyöngyössolymos-Kapitányülés, a valamikori Gyöngyössolymos 107A erdőrészlethez. Itt megtekintettük az 1963-ban a Mátrában elsőként bekerített kocsánytalan tölgy természetes erdőfelújítást, ill. azt a tölgyest, amivé vált bő 50 év elteltével. A nap fő témája a természetes erdőfelújítás lehetőségei és a vadlétszám alakulása a Mátrában.

Lajos bácsi visszaemlékezését nemcsak a jelenlévő diákság figyelte tágra nyílt szemekkel. Kiderült, hogy korábban nem volt ekkora a vadlétszám a térségben és itt létesítették az első vadkár elhárítási célzatú kerítést a természetes erdőfelújítás védelmére.

Lajos bácsi visszaemlékezését követően elmondta szakmai gondolatait Schmotzer András, Dudás Béla, Reményfy Rita, Szuromi László, Csóka György, Kondor István és Urbán Imre. Nemcsak a vadkár elhárító kerítések építésének hatásairól volt szó, hanem beszéltünk erdővédelmi kérdésekről, tartamosságról, fenntarthatóságról, a 65 évvel ezelőtti és a ma dolgozó erdészek helyzetéről, problémáiról.

A jó hangulatú terepi bejárást követően betértünk a Szalajka-házhoz, mely a helyi erdészeti erdei iskola nemrég felújított infrastrukturális hátterét biztosítja.

A közösségi térben a rendezvény hivatalos részének záróakkordjaként Szabó Lajos, a helyi csoport elnöke átnyújtotta Lajos bácsinak az emléklapot, melyet tisztelete és szeretete jeléül minden jelenlévő aláírt. A szakmai nap kötetlen baráti beszélgetéssel, adomázással zárult egy kis vaddisznópörkölt és jófajta mátrai borok kíséretében.

A szakmai nap végén a jelenlévőkkel konstatálhattuk, hogy a külső nehézségek ellenére még mindig él a selmeci szellem, fontos a szakmai összetartás, a jövőépítés szempontjából pedig kiemelten fontos a generációk közötti tapasztalatcsere. Ezen a napon Miklósi Lajostól ugyanis nem csak az erdész szakmát, hanem történelmet, a nehézségeken átsegítő derűt és mély szakmai elhivatottságot is tanulhattunk.

Forrás: OEE Mátrafüredi HCs

Szerző: Dr. Csóka György - Szabó Lajos

Fotók: OEE Mátrafüredi HCs

Hírszerkesztő: Nagy László