"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Erdészeti kutatások tükrében

Erdészeti kutatások tükrében

Az OEE Szombathelyi Helyi Csoportja 2017. műrcius 23-án tartotta évnyitó rendezvényét a Saághy István Erdészeti Információs Központban. A rendezvény alkalmából szép számmal egybegyűlt tagtársakat Horváth Gábor a Helyi Csoport titkára köszöntötte, majd Bakó Csaba a Helyi Csoport elnöke tartotta meg köszöntő beszédét. Külön üdvözölte előadóinkat dr. Borovics Attilát a NAIK - Erdészeti Tudományos Intézet főigazgatóját, dr. Nagy Lászlót a NAIK-ERTI Nemesítési Osztályának tudományos főmunkatársát, Honfy Veronikát a NAIK-ERTI Ültetvényszerű Fatermesztési Osztály intézeti mérnökét, Juhász Istvánt a NAIK-ERTI Soproni Kísérleti Állomásának állomásigazgatóját, valamint dr. Mátyás Csaba akadémikust.

A folytatásban egy perces néma csenddel tisztelegtünk a nem régiben elhunyt Glóbits Jenő, Simon Sándor és Horváth György tagtársaink emléke előtt.

Ezt követően az elnök beszámolt az Egyesületet és a tagságot érintő legfontosabb helyi eseményekről, aktualitásokról, valamint kitüntetési javaslatokról. A titkári beszámolóban pedig a régiós ülésen elhangzottakról, a Helyi Csoport taglétszámának alakulásáról és az idei év eseményeiről tájékoztatta a tagságot.

2015-ben szintén évnyitó rendezvény alkalmával került sor az Erdészeti Tudományos Intézet pár aktuális kutatási témájának bemutatására. Az idei rendezvényen - hagyományteremtő módon - ennek folytatásaként újabb ízelítőt kaphattunk az ERTI-ben zajló jelenlegi kutatásokból.

Elsőként dr. Borovics Attila tartotta meg „A jövő már elkezdődött! Klímaváltozás okozta hatások és lehetséges gyakorlati válaszok" című előadását. A NAIK-ERTI főigazgatója előadásában felkérte Prof. dr. Mátyás Csabát, hogy ossza meg velünk véleményét az adott témáról, valamint annak, a világban tapasztalható hatásairól.

Professzor úr a témához kapcsolódóan bemutatta Jankó Ferenc: Éghajlattudomány történetek című könyvét, mely sokat elárul a probléma jelenkori, társadalmon belüli alakulásáról is. Beszédében ehhez kapcsolódóan elmondta, hogy mennyire fontos szerepe van a szemléletmódnak, melyet ki kell alakítanunk, meg kell ismertetnünk az emberekkel, hogy megértsék többek között azt is, hogy az erdőgazdálkodás nem pusztán favágás, hanem klímavédelem is.

A folytatásban Borovics Attila igyekezett a gyakorlati következményeket is láttatni, felkérte a tagtársakat is, mondják el saját véleményeiket, a napi gyakorlat során tapasztalt megfigyeléseiket a klímaváltozás már szemmel látható hatásairól. A kérdéskör során a tagtársak mellett a témával kapcsolatban felszólalt dr. Németh Csaba az Őrségi Nemzeti Park osztályvezetője is.

Az előadás második felében  az Agrárklíma projekten alapuló és az ERTI által kifejlesztett Döntés Támogatási Rendszert (e-DTR) mutatta be. Ez a térinformatikai adatbázis segítséget nyújt a gazdálkodónak a klímaváltozás hatásaihoz való alkalmazkodásban többek között azzal is, hogy segíti őket a számukra legmegfelelőbb szaporítóanyag kiválasztásában. Előadásának végén a kérdésekre válaszul elhangzott, munkatársaival azon vannak, hogy a rendszer mihamarabb hivatalosan is beépíthető legyen a gyakorlatba, ezáltal új alapokra helyezve a jelent.

Következő előadónk Honfy Veronika „Fa nélkül nem megy! Agrárerdészet, mint egy régi-új termelési módszer" címmel tartott előadást. Az agrárerdészet tulajdonképpen mezőgazdasági ágazatok kombinációja fás elemekkel, egy olyan fenntartható földhasználati forma, komplex ökológiai rendszer, amely képes 1 hektáron ugyanannyi jövedelmet produkálni, mint amennyit együttesen 0,6 ha erdőgazdasági és 0,8 ha mezőgazdasági terület - hangzott el előadásában.

Az ERTI kutatója ezután ismertette az agrárerdészet múltját, annak típusait, a rendszer legfontosabb céljait, valamint a hazai alkalmazhatóság problémáit is. Szó esett még ezen kívül az agrárerdészeti rendszerben igénybe vehető állami támogatásokról. Végezetül pedig röviden bemutatásra kerültek az eddig létesített kísérleti területek, melyek elsősorban a köztes termesztést, mezővédő erdősávok és legelő fásítások vizsgálatát célozzák. Nemzetközi kapcsolatok és együttműködések révén előadónk külföldi példákat is hozott. Előadását nagy érdeklődés kísérte, melyet követően a tagság részéről számos kérdés érkezett előadónkhoz.

A délután folytatásában Dr. Nagy László „Kaszói élőhelyek vízellátásának javítása. Kaszó-Life projekt, mint követendő példa" című előadását hallgathattuk meg. A NAIK-ERTI tudományos főmunkatársa, előadásában bemutatta a 2013-ban indult Kaszó-Life projektet, mely a KASZÓ Zrt. és az Erdészeti Tudományos Intézet közösen elnyert pályázata.

A víz kritikus elem Kaszón, a projekt célja pedig az, hogy az itt található Natura 2000 területeken, konkrétan a Szentai erdő területén kritikus mértékben degradálódott élőhelyek vízellátását célzott beavatkozással megfelelő állapotba hozzák. Az előadás során ízelítőt kaphattunk az ott megtalálható védett és különleges növény-, valamint állatfajokból és betekintést nyerhettünk a területen zajló munkálatokba, melynek már szemmel látható eredményeit saját felvételein mutatta meg nekünk előadónk. A példa pedig valóban követendő, mert - ahogy elhangzott ilyen irányú érdeklődés - tenni akarás esetén hazai és EU-s források állnak rendelkezésre, így a támogatás megteremthető.

Az idei, 148. OEE Vándorgyűlés terepi programjai során, többek között Dr. Nagy László vezetésével, a fent elhangzottakat személyesen is megtekinthetik a résztvevők.

 „Mennyi az annyi? Tűzifa sarangok fotometrikus felmérése és kiértékelése" címmel Juhász István a NAIK-ERTI soproni állomásigazgatója tartotta meg a délután utolsó előadását. Előadónk bevezetőjében az ide vonatkozó szakirodalmat frissítette fel, így megemlítésre került többek között Szécsi Zsigmond „Az erdőhasználattan kézikönyve" című munkája is. Majd az 1x1x1,75-ös űrmérték első hivatalos megjelenésének nyomába eredtünk.

Ezt követően a sarang különböző terepen (vízszintes, lejtős, vizes területen) való építésének módozatait vehettük szemügyre. Végzetül előadónk pedig annak a kutatásnak az eredményeiről számolt be, mely arra a kérdésre kereste a választ, hogy a tűzifa sarang köbtartalma pontosan mennyit is ad. A kutatás során három mérési típussal dolgoztak: xilometrálással, fotókiértékelés képosztályozással (±5% pontosság), valamint egyedi átmérő méréssel.  Változatos átmérő mellett, az ország területén több erdőgazdaságnál összesen 80 mérést végeztek. A gyakorlat számára rendkívül fontos eredmények elhangzását követően javaslatok is születtek.

Az előadások nagy érdeklődést váltottak ki a jelenlévők között. Rengeteg kérdés fogalmazódott meg, melyeket előadóink készséggel válaszoltak meg. Kialakult egyfajta szakmai fórum a tagság aktív közreműködésével. Bakó Csaba HCs elnök zárógondolataiban pedig örömét fejezte ki a tekintetben, hogy második alkalommal is sikerült az ERTI szakembereivel ilyen tartalmas délutánt megvalósítani, ezt - a most már útjára indult hagyományt - pedig szeretnék a jövőben is folytatni.

Forrás: OEE Szombathelyi HCs

Szerző: Nagy-Khell Melinda

Fotók: Hunyadi Géza

Hírszerkesztő: Nagy László