"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Megjelent az Erdészeti Lapok szeptemberi lapszáma

Megjelent az Erdészeti Lapok szeptemberi lapszáma

A Magyar Posta múlt héten pénteken megkezdte az Erdészeti Lapok 2015. évi első őszi, szeptemberi lapszámának a terjesztését, így várhatóan napokon belül az egyesületi tagtársak és az előfizetők postládáiba kerül.

A lapszám Harmadik oldal rovatában prof. dr. Lakatos Ferenc dékán írta le gondolatait a Nyugat-magyarországi Egyetem tervezett és már zajló átalakításáról és az Erdőmérnöki Kar működéséről és jövőjéről. A vezércikkben dr. Hirka Anikó, dr. Koltay András, Kolozs László, Szőcs Levente és dr. Csóka György közös szerzőségének segítségével, erdeink 2014-ben felmért egészségi állapotáról nyerhetünk részletes elemző képet. A folytatásban, a Disputa rovatban, Bodor László erdőmérnök az erdészeti alapfogalmakat és azok értelmezését járja körbe. Az Események, beszámolók rovatban több tartalmas, szakmai vénájú cikkanyag is megjelenik. Köztük dr. Keserű Zsolt a Világ Agroerdészeti Központjában tett kenyai szakmai utazásának tapasztalatait ismerteti. Dr. Bordács Sándor segítségével ezentúl rendszeresen nyomon követhetjük a Magyar Tudományos Akadémia Erdészeti Bizottságának munkáját. A legutóbbi mátrafürdei bizottsági ülésről számol be Lapunk hasábjain a szerző. A Kisalföldi Erdőgazdasági Zrt. és a Budapesti Erdőgazdasági Zrt. vendégeként a Kisalföldön és a Gerecsében járt a türingiai államerdészet küldöttsége. Iványi Ákos és Keresztes György számol be a gazdag terepi programokról. Augusztus 20-án számos erdész kolléga vehetett át állami elismerést. A nemzeti ünnep alkalmából kitüntetett kollégákat is röviden bemutatjuk a lapszámban. Az Aktualitások rovatban Andrési Pál az ásotthalmi erdőkben is megjelent migránsáradat kapcsán írta le gondolatait. Dr. Csóka György és prof. dr. Lakatos Ferenc segítségével, az Év Fája rovatunkban, a kocsányos tölgy páratlanul gazdag rovarfaunájával ismerkedhetünk meg. Az Egyesületi hírek között, halálának 10. évfordulója alkalmából, Könyvtárunk egykori legendás őrére, Riedl Gyulára emlékezünk. Majd bepillantást nyerhetünk az OEE Erdélyi Helyi Csoportjának alföldi tanulmányútjába, Garamszegi Istvánnak köszönhetően. Múlt-Kor rovatunkban Apt Kamill erdőmérnök, édesapjáról, Apt Ödön erdőmérnökről közöl bensőséges és személyes hangú visszaemlékezést.

A szeptemberi lapszám a bővített terjedelemben, összesen 36 oldalon nyújt a folytatásban is gazdag tartalmú szakmai és egyesületi olvasnivalót. További előzetes részletek a lapozható elektronikus tartalomajánló segítségével, a fenti borítóképre kattintva érhetőek el, az Erdészeti Lapok ISSU oldalán.

Forrás: OEE - Erdészeti Lapok Szerkesztősége

Szerző: Nagy László főszerkesztő

Fotók: Erdészeti Lapok