"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Erdésznők a Belső-somogyi Homokvidéken - képgalériával!

Erdésznők a Belső-somogyi Homokvidéken - képgalériával!

Október 17-18-a között a Mocz és Társa Magánerdészet Kft. adott otthont Somogyszobon a 2014. évi Erdésznők Országos Találkozójának.

Idén rekord létszámot regisztrálhattak a szervezők, hiszen 120 erdész kollegina érkezett az állami és magán erdőgazdálkodó szervezetek, a szakhatóság, a szakigazgatás és az Országos Erdészeti Egyesület Helyi Csoportjai képviseletében. Sőt a találkozóra még Besztercebányáról is utaztak Somogyország délnyugati felébe felvidéki erdész hölgyek.

Az idei találkozó hivatalos meghívó szava is a legeredetibb forrásból származott, hiszen az országos rendezvény egyik gyakorlati szervezője László Diána, a somogyszobi magánerdészet ügyvezető igazgatója volt.

A péntek délelőtt érkezőket a Somogyszob határában álló rendezvényközpontban, a Hárs fogadóban vagy a helyiek között ismertebb nevén a „Mocz tanyán”, házigazdaként a magánerdészet tulajdonosai Moczné Szabó Erika és Mocz András, az OEE magánerdős alelnöke fogadta.

Az erdész hinmnusz énekhangjai után a szabadtéri megnyitó hátteréül szolgáló kis tavacska stégjén a vendéglátók nevében először László Diána köszöntötte a résztvevőket, majd Zambó Péter az OEE elnöke tartotta megnyitó beszédét. Többek között hangsúlyozta, hogy a szakmán belül okkal-joggal egyre fontosabbá és megbecsültebbé válnak az erdésznők, akik a szakmai feladatok mellett a családi háttér biztosításának kettős kihívását is a vállaikon viszik. A korábbi előítéletek lassan megszűnőben vannak, hiszen e terhek alatt is szívósan és kitartóan helytállnak.

Az Egyesület elnökének beszéde után Szászfalvi László országgyűlési képviselő és Eller János Somogyszob polgármestere méltatta az erdésznőket, tartalmas találkozót kívánva a somogyi erdőkben.

Az első napon a Mocz Magánerdészet közjóléti és környezeti nevelési létesítményeivel ismerkedtek a résztvevők. Bemutatásra került a településen fekvő Erdészeti Erdei Iskola és Oktatási Központ, valamint a somogyi magánerdészet erdeinek területén fekvő Vackor Pihenőház.

Később  színvonalas helytörténeti kiállításon nyílt lehetőség az Árpád-korban királynéi birtokközpontként jelentős szerepet betöltött közeli Segesd település történelmi múltjával is megismerkedni. A programokat a barcsi rézfúvósok koncertje és az ugyancsak a közeli Dráva menti városból érkező Vénusz majorett csoport bemutatója színesítette. Rövid felfrissülés után pedig a vacsorával egybekötött baráti találkozóra gyűltek össze az erdészhölgyek.

Másnap Somogyszob egyik büszkeségének, a Vilma-háznak a meglátogatásával folytatódott az országos találkozó, mely a település legrégebbi épségben fennmaradt lakóépülete. Az épület népművészeti értékeinek megtekintésén túl, helyi lakosok tartottak kézműves bemutatókat a csipkeveréstől a fafaragásig.

A továbbiakban szakmai programként László Péter a magánerdészet főmérnöke ismertette a gazdálkodás viszonyait és mutatta be a terepen a belső-somogyi homokvidékre jellemző tölgygazdálkodás módszereit.

Záróprogramként a magánerdészet által létesített és fenntartott „Énekes Erdő” és „Madarat tolláról” madárvédelmi tanösvényt járhatták be az erdésznők, Nagy Balázs kalauzolásával.

A jó hangulatban és a változatos , tartalmas programokkal gyorsan eltelt két nap búcsúebéddel zárult, ahol az erdészhölgyek megköszönték a házigazdák vendégszerető gondoskodását, szívélyes somogyi vendéglátását.

A rendezvényről további képeket az Egyesületi események képgalériában tekinthet meg, a szövegkapcsolóra kattintva.

Forrás: Országos Erdészeti Egyesület

Szerző: Nagy László

Fotók: Nagy László/Erdészeti Lapok