"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Az erdésztechnikus és az erdészeti szakmunkás képzés aktualitásai

Az erdésztechnikus és az erdészeti szakmunkás képzés aktualitásai

Az Országos Erdészeti Egyesület Oktatási Szakosztálya 2016. december 12-én tartotta legutolsó szakosztályülését a Wagner Károly Erdészeti Szakkönyvtárban. A szakmai rendezvényen a szakosztály tagjai mellett a hagyományosan erdészeti szakképzéssel foglalkozó oktatási intézmények képviselői is részt vettek.

A szakosztályülésen a tagok először Keresztes György előadását hallgatták meg Az örökerdő-gazdálkodás múltja, jelene és jövője Magyarországon címmel.  Az előadást követő hozzászólások is azt bizonyították, hogy időszerű volt az Oktatási Szakosztálynak ezzel a témakörrel foglalkozni, megvitatni, hogy hogyan lehet a kérdést az erdészeti szakképzésbe beiktatni.

A második napirendi pontban Andrésiné dr. Ambrus Ildikó szakosztály elnök tartott előadást Az erdészeti szakmunkásképzés gondjai, a szakmaszerkezet befolyása a foglalkoztatásra, az erdészeti szakmunkás, mint hiányszakma címmel. Az előadás részletesen kitért a szeptembertől hatályos új Országos Képzési Jegyzék szakmánkat érintő változásaira, illetve bemutatta a szakmaszerkezeti döntés értelmében a 2017/18-as tanévben indítható erdészeti szakmunkás, erdésztechnikus, vadgazdálkodási technikus valamint ágazati képzések megyénkénti és fenntartónkénti keretszámait.

Külön részletesen foglalkozott az erdészeti szakmunkás szakképesítés hiányával, illetve javasolta az erdőgazdaságok igényeinek felmérését, és a gazdálkodói adatok ismeretében annak a kezdeményezését, hogy az erdészeti szakmunkás szakképesítés a jövőben a hiányszakmák közé kerüljön.

A harmadik előadást Halápi Nándor, a szakosztály titkára tartotta Az Erdésztechnikus képzés során felmerülő kérdések címmel. Előadásában ismertette a szakmai képzésben bekövetkező változásokat, a szakmai képzés óraszámainak a csökkenését. Az új szakgimnáziumi képzés bevezetéséből adódó kérdések, - mint például az érettségivel megszerezhető Természetvédelmi munkatárs vizsgájának a kérdése, a T kategóriás jogosítvány képzési költségeinek a finanszírozása, vagy talán a legfontosabb az ebben a tanévben ágazati érettségit tevők érettségi követelményeinek a hiánya- mind-mind komoly kihívást jelentenek az oktatási intézmények számára.

A szakosztály jelenlévő tagjai egyetértettek abban, hogy ezeket a problémákat a fenntartó felé is jelezni kell.

A következő napirendi pontokban a tagok a 2017. évi munkaterv javaslataikat tették meg, majd egy rövid tájékoztatót hallgattak meg Lomniczi Gergelytől az Országos Erdészeti Egyesület főtitkárától, elsősorban az oktatást is érintő jövő évi egyesületi feladatokról.

A hivatalos program lezárását követően még kötetlen beszélgetést folytattunk az oktatás aktuális problémáiról.

Forrás: OEE Oktatási Szakosztály

Szerző: Andrésiné dr. Ambrus Ildikó

Fotók: Kiss Ferenc Erdészeti Szakközépiskola

Hírszerkesztő: Nagy László