"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Az erdő és a zene ünnepe a Mátrában

Az erdő és a zene ünnepe a Mátrában

Június 17-én tartott sajtótájékoztatót a Magyar Állami Operaház Székely Bertalan termének gyönyörű díszletei között a Muzsikál az Erdő - Mátrai Művészeti Napok szűk szervezőcsapata. Mint kiemelt támogató, az Országos Erdészeti Egyesület is részt vett az eseményen, melyen Lomniczi Gergely főtitkár képviselte Egyesületünket. Köszöntő szavaiban méltatta az immár tizenegyedik alkalommal megrendezésre kerülő összművészeti fesztivált és annak szellemi törekvéseit, mely az erdő értékeinek gazdagságát bemutatva, közelebb hozza az embereket e természeti csodánkhoz.

Szokolay Dongó Balázs zenés erdei adaptációja után, Szabó Sipos Máté, az Operaház karvezetője, a rendezvény elkötelezett résztvevője, szervezője osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel. A természet a művészetek ősi motivációs gyökere - mondta. A művészetek királynőjének palotájából, az Operaházból most ebbe az eredeti ősi környezetbe hívnak vissza a szervezők, a zenei programok és az ennek keretet adó erdei környezet segítségével. Ez a fajta törekvés páratlan Európában - tette hozzá.

Kilenc település, kilenc nap, az erdő és a zene erejével a fenntartható fejlődés eszmeiségéért - foglalta össze tömören Szabó Lajos erdőmérnök, főszervező, a Muzsikál az Erdő Alapítvány elnöke a fesztivál lényegét. A gazdaság, a társadalom és a környezet harmóniájára való törekvés hatja át az immár mozgalommá nőtt művészeti fesztivál résztvevőit és szervezőit, melyben az erdei sportoktól a képzőművészeti pályázatokig, a helyi értékeken át, a gasztronómiáig, az erdő sokszínűségéhez hasonlóan gazdag tartalom rejlik.

A fesztivál egyre hangsúlyosabban a családoknak és a gyermekeknek szól, egyben az erdő ünnepévé is vált. Egyre fajsúlyosabbak a fellépők, hiszen Lajkó Félix, Illényi Katica mellett immár egyre több országos és nemzetközi ismertségű művész vallja magának a fesztivál céljait. Pl. idén a Muzsikás együttes, Palya Bea, Szokolay Dongó Balázs is a koncertet adók között köszönthető. A rendezvény a szokásos fesztiváloktól eltérően éppen az erdő térélményének köszönhetően nem klasszikus értelmű tömegrendezvény, bár évről évre sok ezren zarándokolnak el a mátrai helyszínekre. A fesztivál idén Kecskeméten és Székesfehérváron is tervez, szervez regionális programokat.

A Muzsikál az Erdő - Mátrai Művészeti Napok 2014 részletes programja a szövegkapcsolóra kattintva érhető el. 

 

az erdő gazdagságáról beszélt, szerinte mindenki számára elérhetővé kell tenni a természetet, ezt segíti ez a rendezvény is. - See more at: http://www.magyarhirlap.hu/zene-termeszetkozelsegben#sthash.FwjhDZ0x.dpuf

Forrás: OEE

Szerző: Nagy László

Fotók: Nagy László