"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Az Erdők Házában indult az Erdők Hete - képgaléria!

Az Erdők Házában indult az Erdők Hete - képgaléria!

Hivatalosan is megnyitotta kapuit az Erdők Háza Látogatóközpont, a SEFAG Zrt. legújabb turisztikai attrakciója. Az avatóünnepség egyben az október 2-8. között zajló XXI. Erdők Hete rendezvénysorozat nyitóeseménye is volt, amely kapcsán dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter hangsúlyozta: közös kincsünk az erdő.

Az országszerte 100 helyszínen mintegy 200 programot kínáló Erdők Hete idén Kaposváron, a somogyi állami erdőket kezelő SEFAG Zrt. interaktív látogatóközpontja, az Erdők Háza nyitóünnepségével kezdődött.

Mindenkinek megmutatni az erdők értékeit, és felhívni a figyelmet védelmük fontosságára, valamint az erdészetek munkájának jelentőségére – ezek a legfontosabb céljai az Országos Erdészeti Egyesület által minden ősszel megrendezett Erdők Hete rendezvénysorozatnak. Mindebbe az ország valamennyi erdészete bekapcsolódik, a szakmai mellett családi és gyerekprogramokat is kínálva, hogy a nagyközönség is minél többet megtudhasson a hazai erdőkről és a természetben betöltött szerepükről.

Közös kincsünk az erdő” – idézte a rendezvénysorozat idei mottóját dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. „A legfontosabb természeti értékeinket gondozó és őrző erdészetek feladata, hogy ezt a kincset elérhetővé tegyék mindenki számára. Az Erdők Háza és a SEFAG Zrt. további turisztikai programjai példaértékűek abból a szempontból, hogy érdekesen és izgalmasan mutatják be a természeti értékeket, kedvet csinálva mindenkinek az önálló erdőjáráshoz is” – méltatta a miniszter a kezdeményezést. A programsorozat az erdőket népszerűsíti, szemléletet formál, és tájékoztat – fogalmazott, majd hozzátette: ugyancsak e célt szolgálja a minisztérium támogatásával megjelent Magyarország erdészeti tájai című szakkönyv két kötete is.

Az agrárminiszter elmondta, a minősített erdészeti, erdei iskolahálózatba már mintegy 40 intézmény tartozik, amelyek évente 75 ezer gyermeket fogadnak. Az erdészeteknek szüksége van a társadalom és a politika támogatására, megbecsülésére – hangsúlyozta Fazekas Sándor. 

Az Erdők Háza névre keresztelt létesítmény a somogyi erdők világát költözteti Kaposvár belvárosába. Közérthető formában tárja a látogatók elé az erdőkről, az ott élő állatokról és növényekről, valamint az erdészek munkájáról a legfontosabb tudnivalókat.

Elsősorban az általános iskolás korosztálynak szántuk, de felnőttek számára is izgalmas program lehet. Interaktív, az információkat játékokkal kombináló tablók, az érzékszervekre ható élményelemek és természetesen rengeteg erdei érdekesség várja az érdeklődőket” – mutatta be a látogatóközpontot Barkóczi István, a SEFAG Zrt. vezérigazgatója. Barkóczi István, az állami tulajdonú cég vezérigazgatója elmondta, a vállalat 2010 óta 2 milliárd forint értékű közjóléti fejlesztést valósított meg hosszú ideje tartó stabil és nyereséges gazdálkodásának köszönhetően. Fenntartanak két arborétumot, hét parkerdőt, autóspihenőket, négy ökoturisztikai központot, erdei iskolát, csillagparkot, kisvasutat és most már az erdők házát is.

A vezérigazgató közölte azt is, hogy a cég a programsorozat ideje alatt a Zselici Csillagparkban kerékpárutat, a Deseda tónál lombkorona-sétányt ad át, jövőre pedig a Desedai-parkerdőben és a Ropoly-völgyben tervez beruházásokat.

Zambó Péter, az Országos Erdészeti Egyesület elnöke hangsúlyozta: a minisztérium támogatásával készített közvéleménykutatásuk szerint a magyarok szívükön viselik az erdők sorsát, de keveset tudnak az erdőről. A megkérdezettek többsége úgy gondolja, hogy az erdőterület csökken, holott annak megduplázása az erdészek nagy sikere az elmúlt évszázadban.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere elmondta: a város és a SEFAG Zrt. tudatosan összehangolja egyes fejlesztéseit. Erre jó példa lesz az a távhőellátáshoz kapcsolódó beruházás is, amelynek keretében a jövőben az erdészeti társaság látja majd el faaprítékkal a melegvízkazánokat. Ennek érdekében az önkormányzat közös cég alapítására készül a vállalattal – tette hozzá a polgármester.

Az október 2-8. között zajló Erdők Hete rendezvénysorozat részletes programjai elérhetőek a www.erdokhete.hu honlapon. A jellemzően vidéki helyszíneken, erdei környezetben zajló programok között a vezetett túráktól az erdei iskolai programokon keresztül az erdei sportversenyekig vagy épp a kisvasutazásig számos lehetőséget kínálnak a szervezők a magyar erdők megismerésére.

A nyitó rendezvényről további fényképeket az Egyesületi események képgalériában nézhet meg a szövegkapcsolóra kattintva!

Forrás: OEE, MTI, FM Sajtóiroda

Fotók: Nagy László/Erdészeti Lapok

Hírszerkesztő: Nagy László