"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

A VADEX Zrt. Gaja-völgyi Tájcentrumában nyitották meg a XVIII. Erdők Hetét

A  VADEX Zrt. Gaja-völgyi Tájcentrumában nyitották meg a XVIII. Erdők Hetét

A magyar erdők turisztikai szerepére hívta fel a figyelmet Ugron Ákos Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára szombaton a XVIII. Erdők Hete nyitórendezvényén, a „Muzsikál az erdő a Királyi Erdőben” rendezvényen, a Székesfehérvár melletti Gaja-völgyi Tájcentrumban.

A hazai erdőgazdálkodók a korábbi évekhez hasonlóan országszerte több tízezer látogatót várnak szeptember 29 – október 5. között, a XVIII. Erdők Hete programsorozat eseményeire. A hazai erdők értékeit szakértő vezetéssel bemutató, az erdészeti erdei iskolák tananyagára épülő programok között lesz játékos természetismereti tudáspróba, térképes ügyességi verseny, kisvasutas kirándulás és még a csillagösvényen való tájékozódást is megtanulhatják az érdeklődők.

„A Földművelésügyi Minisztérium és a programokat összefogó Országos Erdészeti Egyesület a XVIII. Erdők Hete rendezvényein keresztül a magyar erdők turisztikai szerepére kívánja felhívni a figyelmet. A magyarországi erdőterület – ezen belül különösen a több mint egymillió hektárnyi állami erdő – az ország leglátogatottabb turisztikai attrakciói közé tartozik.” – mondta Ugron Ákos Gábor állami földekért felelős helyettes államtitkár az Erdők Hete nyitórendezvényén, a térség állami erdeit kezelő VADEX Zrt. Gaja-völgyi Tájcentrumában. A megnyitón elhangzott, hogy évente több tízmillió látogató keresi fel gyalogosan, kerékpárral vagy éppen lóháton a hazai természeti értékek legnagyobb részét őrző erdőket. Az állami és magán erdőgazdálkodók a természetjárók fogadására igen jelentős infrastruktúrát gondoznak és tartanak fenn. Az elmúlt évben csak az állami erdőgazdaságok több milliárd forintot fordítottak a turisztikai szolgáltatások fejlesztésére, többek között turistaszállások, kisvasutak, kilátók, tanösvények, túraútvonal-szakaszok létesítésével és fejlesztésével. A környezeti nevelés hagyományos helyszíneinek számító, az Erdők Hete programokat szervező erdészeti erdei iskolák is különleges turisztikai élményeket kínálnak, ahol évente mintegy 50.000 gyerek vesz részt az erdőpedagógiai programokon.

A nyitórendezvény, amely egyben a „Muzsikál az erdő a Királyi Erdőben” programja is, az egész család számára kínált változatos programokat. Az erdei ügyességi pálya, a tájékozódási verseny és az erdei kerékpártúra mellett képzőművészeti és zenei programok is helyet kaptak. A 11 éve a Mátrából induló kezdeményezés után most először rendeztek „Muzsikál az erdő” programot a Dunántúlon, ahol többek között erdei szimfonikus koncertet adott a Győri Egyetemi Zenekar Ménesi Gergely karmester vezényletével, valamint felavatták Józsa Judit, a Magyar Kultúra Lovagja "Összetartás" című emlékplakettjét. A rendezvény szervezői példát szeretnének mutatni abban, hogy Magyarországot csak összetartással lehet előre vinni. A helyi programok szervezésében részt vesz Az Erdőért Egyesület és a Fejér megyei Természetjáró Szövetség is.

A XVIII. Erdők Hetén 2014. szeptember 29 – október 5. között országszerte közel száz programmal várják a hazai erdőgazdálkodók az magyar erdők értékeit megismerni vágyókat.

A programok részletei a www.erdokhete.hu oldalon tekinthetők meg.

A rendezvényről további képeket az Egyesületi események képgalériában tekinthet meg, a szövegkapcsolóra kattintva.

Forrás: Országos Erdészeti Egyesület Sajtóközlemény

Fotók: Nagy László/Erdészeti Lapok

Hírszerkesztő: Nagy László