"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Terepi feladatokkal folytatódott az Év erdésze verseny Somogyban - videóval és képgalériával!

Terepi feladatokkal folytatódott az Év erdésze verseny Somogyban - videóval és képgalériával!

Nemcsak elméletben, hanem gyakorlatban is bizonyítaniuk kell azoknak a versenyzőknek, akik az Év erdésze címet szeretnék megszerezni, 2015-ben. A résztvevő 24 erdész az ország szinte minden pontjáról érkezett Bőszénfára. Az erdőben famagasság- és fatérfogat-becslés, korong- és golyóslövészet, trófeaminősítés és élőfakészlet meghatározása is feladta a leckét az erdészeknek.

A Zselic hangulatos erdei adnak otthont idén az Év erdésze verseny országos döntőjének. A megmérettetésre az ország minden pontjáról, sőt a határon túlról is érkeztek indulók. A gyakorlatok során az erdőben térképpel tájékozódva kellett megtalálni a versenypontokat, ahol adott feladatokat kellett teljesíteni. Összesen 14 versenyszámban bizonyíthatták szakmai felkészültségüket az erdészek. Az első ponton például egy kijelölt helyről kellett meghatározni számítások segítségével azt, hogy egy hektáron mennyi fa található. Ehhez különböző eszközöket is lehetett használni - mondja Nagy Zoltán versenybíró.

A verseny során nemcsak a pontos megoldás, de a feladatra szánt idő is számított. Az erdészek minden segítséget megkaptak a versenybíróktól, akik minden feladatot külön ismertettek a versenyzőkkel. A versenyzők egymástól függetlenül, egyenként érkeztek a pontokhoz. Kolozsi Géza, a Pilisi Parkerdő Zrt. kerületvezető erdésze a fák közül bukkant elő. - Az első feladatom szálaló jelölés volt, utána kellett fatömeget becsülni egy fánál, szemmel, magasságot és fatömeget, aztán volt állományleírás erdőfelújításban és állományleírás lábas erdőben, illetve trófeabírálat távolságbecsléssel kombinálva - mesélte el gyorsan a verseny közben az erdész.

A versenyt az Országos Erdészeti Egyesület és a SEFAG Zrt. közösen rendezte. A szervezők szerint egyre nagyobb presztízse van az Év erdésze címnek, így gondolja ezt a tavalyi győztes, Komáromi Ferenc is.  - Nagyon nagy felelősség, végül is mindenki fölnéz ránk, tehát nemcsak az év erdészére, hanem remélem minden erdészre a környezetünkben, mert nagyon fontos feladatot látnak el, hiszen az erdőgazdálkodással kapcsolatos összes feladat az erdész technikusokon és az erdőmérnökökön múlik.

Az év erdésze versenyt 2002 óta rendezik meg, és egyre nagyobb az érdeklődés iránta a szakmabeliek körében - mondja a rendezvény főszervezője, Spingár Péter. - Az idei a nyolcadik verseny eleinte kétévente az utóbbi három évben az ideit is beleértve pedig évente tudjuk már elindítani ezt a versenyt és azt tapasztaljuk, hogy az erdész kollégák, készülnek a versenyre, érdeklődnek utána.

A verseny az erdészek legrangosabb eseményének, a Vándorgyűlésnek az elő rendezvénye, amelynek szintén Somogy megye ad otthont pénteken és szombaton. Ezen az eseményen derül majd ki, hogy ki lesz 2015-ben az év erdésze hazánkban.

További képeket az Egyesületi események galériában tekinthet meg,a szövegkapcsolóra kattintva. 

Forrás: Somogy TV

Fotók: Detrich Miklós - SEFAG Zrt., videó:KaposPont

Hírszerkesztő: Nagy László