"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Egri platánfa lett az Év Fája Verseny győztese

Egri platánfa lett az Év Fája Verseny győztese

Az egri termálfürdő területén található keleti platán nyerte 2013-ban az Ökotárs Alapítvány által harmadik éve meghirdetett ÉV Fája Versenyt. Idén a közönségszavazáson minden eddiginél több,  25 000 szavazat érkezett a tizenhárom döntős fa valamelyikére. Az Országos Erdészeti Egyesület 2012-ben partnerként csatlakozott a Versenyhez. Az egyesület különdíját a Budafoki Ösök Fája nyerte el, amely őshonos fafajként a környéket borító egykori erdők kései utóda. A díj Budafok közterületeinek zöldítéséhez járul hozzá facsemeték vásárlására szóló utalvánnyal. A különdíjat Zugmann Péter alpolgármester vette át Pintér Esztertől, az egyesület év fája programjának felelősétől.

Az Év Fája Verseny november 30-i díjátadóján az Ökotárs Alapítvány több fát is megajándékozott. A budapesti Erzsébet téren tartott rendezvényen a döntős fák mellett ugyanis tér egyik fája is jelképes ajándékot kapott: télire színes fonalakból kötött ruhába öltöztették a “gerillakötők”. Az alapítvány az Év Fája Versennyel és ezzel az akcióval szeretné felhívni a figyelmet a közvetlen környezetünkben és általában az épített környezetben élő fák fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére.

Az idei versenyben 60 fa vett részt, melyből 13 jutott a döntőbe. A november 2-án zárult közönségszavazáson minden eddiginél több, összesen 25 000 szavazat érkezett. A 2012-es Év Fája címet elnyert egri platánfa 7115 szavazatot kapott. Második lett a kajárpéci Hatos-tölgy, harmadik pedig egy szentesi kocsányos tölgy. Hős Fa különdíjat kapott a Dévaványai “makkfa”, melyet harmadszor neveztek lelkes támogatói a versenybe.

Az Év Fája egy speciális kezelésre feljogosító utalványt kapott, a Hős Fa jutalma egy állapotfelmérő szakmai vizsgálat és kezelési javaslat. A fák ápolását az Ökotárs Alapítvány a Magyar Faápolók Egyesületével közösen biztosítja, melynek képviseletében dr. Varga Szabolcs vett részt a rendezvényen.

Az idei győztes egri platán Magyarország képviseletében részt vesz a 2013. elején megrendezendő Európai Év Fája Versenyen is. A nemzetközi megmérettetést tavaly a magyarországi verseny győztese, a felsőmocsoládi öreg hárs nyerte.

Az idei hazai verseny döntősei, helyezési sorrendben:

  1. Keleti platánfa az egri Termálfürdő területén 
  2. Hatos-tölgy - Kajárpéc
  3. Kocsányos tölgy- Szentes
  4. Dévaványai "Makkfa"
  5. Az Öreg Hölgy - Cégénydányád
  6. Budafoki Ősök Fája - OEE KÜLÖNDÍJAS
  7. Szigetvári Fűzfa 
  8. Szentendre- Izbég hársfája
  9. 350 éves körtefa - Balatonalmádi
  10. Az alsóbogáti odvas fa
  11. "Rákóczi - Tölgy "  - Becsvölgye
  12. Ezeréves fa - Nagyberény
  13. Budaörsi vadgesztenye

Az Országos Erdészeti Egyesület a különdíj felajánlása mellett a döntős fafajok szakmai bemutatásával is hozzájárult a verseny megrendezéséhez.

További fotók az eseményről: http://evfaja.okotars.hu/sajto 

A versenyben résztvevő fák képei

A fák adatai és történetei

Forrás: Ökotárs Alapítvány

Szerző: Lomniczi Gergely

Fotók: Ökotárs Alapítvány