"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Mosonmagyaróvári csapat nyerte a „Fedezd fel az örökséged!” erdőismereti vetélkedőt

Mosonmagyaróvári csapat nyerte a „Fedezd fel az örökséged!” erdőismereti vetélkedőt

Csaknem 4 hónap, 6 elméleti forduló, 36 feladat, 1 road movie, 176 csapat és mintegy 500 középiskolás versenyző – ez lenne számokban a magyar erdészek tavaly 150 éves szakmai civil szervezete, az Országos Erdészeti Egyesület által meghirdetett „Fedezd fel az örökséged! erdőismereti vetélkedő.  

Az ország minden pontjáról jelentkeztek középiskolás tanulókból áll csapatok, akik nagy lelkesedéssel és példamutató kitartással csinálták végig a vetélkedőt. A 6 elméleti fordulóra beérkezett válaszok összesítése és javítása, valamint a terepi fordulóra beküldött road movie-k megtekintése és értékelése befejeződött, így örömmel közöljük, hogy végeredményt tudunk hirdetni.

Ezúton is gratulálunk a mosonmagyaróvári „Favágók” csapatnak, akik 281 összesített ponttal megnyerték a „Fedezd fel az örökséged!” erdőismereti vetélkedőt!

Miként az alábbi listán is látható, legalább annyira szoros volt a verseny, mint amennyire nehéz volt a Bíráló Bizottság dolga, az élen végző csapatok között olykor ugyanis csak néhány pont jelentette a különbséget, sőt, az első tízben még megosztott helyezések is voltak.

TOP 10 csapat – pontszámok és helyezettek:

1.    Favágók - 281 pont (Kossuth Lajos Gimnázium - Mosonmagyaróvár)
2.    Földes II. Északerdő Csapat - 276 pont (Földes Ferenc Gimnázium - Miskolc)
3.    Árnikák - 270 pont (Pécsi Szakképzési Centrum Mohácsi Radnóti Miklós Szakképző Iskolája)

--------------------------------
4.    Venatus Memorum - 255 pont (Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakgimnázium)
5.    Fa King - 254 pont (FM ASZK Mátra Erdészeti, Mezőgazdasági, és Vadgazdálkodási Szakképző Iskolája és Kollégiuma - Mátrafüred)
6.    Erdőkerülők - 253 pont (Vásárhelyi Pál Közgazdasági Szakközépiskola/Széchenyi István Gimnázium - Szolnok)
7.    Szent Jánososok (1) és ÉSZAKERDŐ - 249 pont (Szent János Görögkatolikus Gimnázium és Szakgimnázium - Edelény)
8.    Erdőjárók/BLG-s Erdőjárók - 246 pont (Batthyány Lajos Gimnázium - Nagykanizsa)
9.    Megosztott:
a.    Erdőbe Menők - 245 pont (Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület, Herend / a 3 csapattag a szombathelyi Herman Ottó Szakképző Iskolába, a Veszprémi Szakképzési entrum Ipari Szakgimnáziumába és a szintén veszprémi Lovassy László Gimnáziumba jár)
b.    Kossuth - Északerdő 4 - 245 pont (Kossuth Lajos Evangélikus Gimnázium - Nyíregyháza)
c.    Signum Team - 245 pont (Roth Gyula Erdészeti Faipari Szakképző Iskola - Sopron)   

Az első három helyezett csapat értékes túrabolt utalványokkal és fejenként 1 db éves A mi erdőnk magazin-előfizetéssel gazdagodott, a többiek pedig fejenként 1 db éves A mi erdőnk magazin-előfizetést nyertek.

A videók között születtek olyan kiemelkedően jó alkotások, amiket különdíjjal jutalmaznak a szervezők. A legjobb videónak járó különdíjat az Erdőbe Menők és a Dobókockák (Egri Dobó István Gimnázium) csapatok road movie-ja érdemelte ki, ami egy-egy, az Országos Erdészeti Egyesület jóvoltából összeállított kisebb túracsomag. A videók a következő linkeken nézhetők meg:

Erdőbe Menők road movie

Dobókockák road movie

A szervezők a nyereményeket március második felében, személyesen adják át díjazott csapatoknak: az első 10 helyezett csapatot szeretettel meghívják egy izgalmas erdő- és erdészeti munka ismereti kalandra a Pilisi Parkerdő Zrt. területére, ahol a Parkerdő szakemberei az örökerdőgazdálkodás alapjait és eredményeit is bemutatják a résztvevőknek.

A Fedezd fel az örökséged!vetélkedőben résztvevő több mint 150 csapat megmutatta, hogy a ma fiataljai számára olyan értéket képvisel a magyar természeti örökség, az erdők megismerése és védelme, amelyért hajlandóak ringbe szállni és próbára tenni tudásukat. Köszönjük, hogy ennyien velünk tartottak a vetélkedő csaknem négy hónapja során! Bízunk benne, hogy mindenki hasznos ismeretekkel gazdagodott és sok újdonságot megtudott a hazai erdőkről.

Kalandvágyóbb versenyzőinkkel a Fiatalok Az Európai Erdőkben – YPEF 2017 angol nyelvű versenyen is bizonyára találkozni fogunk (a jelentkezésről bővebben: http://www.oee.hu/hirek/egyesuleti-hirek/ypef_2017_felhivas), miként az is biztos, hogy még az idei évben belevágunk a „Fedezd fel az örökséged!” erdőismereti vetélkedő  folytatásába is.

Reméljük, hogy sok diák majd akkor is velünk tart!

Szerző: Országos Erdészeti Egyesület