"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Fotókiállítás, INTERFORST, középkori templomok

Fotókiállítás, INTERFORST, középkori templomok

Az évzáró rendezvény a Szombathelyi Erdészeti Zrt. által meghirdetett „Én így látom az erdőt!” című fotókiállítás megnyitójával indult. Biró Ferenc a Szombathelyi Erdészeti Zrt. gazdasági igazgatója köszöntötte a résztvevőket, majd a fotókiállítás előzményeiről szólt pár szót.

A fotópályázat célja a Szombathelyi Erdészeti Zrt. kezelésében lévő erdők életének, növény és állatvilágának bemutatása, valamint az erdőgazdaság közjóléti létesítményeinek különböző szemszögből történő megragadása volt. A pályaművek bírálata fotográfusokból és erdészeti szakemberekből álló zsűri szavazása alapján történt. A bevezetést követően felkérték Szabó Endre fotográfust, a zsűri egyik tagját, hogy méltassa a fotópályázatot és a képeket.  Szabó Endre megkapó beszéde után Bakó Csaba erdőgazdálkodási igazgató, a Szombathelyi Helyi Csoport elnöke és Biró Ferenc kihirdették a fotópályázat eredményét. A 3. helyezést Németh Máté Hajnalnéző c. képe nyerte. Az ifjú természetfotós pár művét „Erdők, mezők, éjszakák” címmel pont egy évvel ezelőtt láthattuk itt, szintén egy kiállítás keretében. A 2. helyet Hunyadi Géza tagtársunk „Tavasz” című képe nyerte, mely egy rendkívül jól elkapott pillanatot ábrázol. Az 1. helyet „Hajnali fényfürdő” című alkotásával Laki László tagtársunk nyerte el. Ezúton is még egyszer gratulálunk a kiváló helyezésekért. Az elismerő oklevelek átadása után Biró Ferenc megnyitotta a kiállítást, így alkalmunk nyílt a díjazottak, valamint a többi pályázó alkotásainak megtekintésére.

A fotókiállítást követően Bakó Csaba elnök megnyitotta a 2014. évi utolsó taggyűlést, majd rövid tájékoztatót tartott az idei év rendkívül gazdag programjairól és az egyéb aktualitásokról, külön kiemelvén, hogy a Szombathelyi Helyi Csoport mennyire aktív egyesületi tevékenységet folytat és 160 fős taglétszámmal az egyik legnagyobb Helyi Csoport. Az idei év eseményeinek felidézése után megköszönte a tagtársaknak az egész éves segítséget és kérte az aktív részvételt a jövő évi rendezvényeken is. Az elnök ezután átadta a szót a Helyi Csoport új titkárának, Horváth Gábornak, aki beszámolt a november 28-ai vezetőségi küldöttgyűlés történéseiről.  Értesülhettünk a választás eredményeiről, a küldöttgyűlés szavazásáról a 2015. évi tagdíjat illetően. Az Egyesület egy új idős otthon létrehozását szeretné megvalósítani Új-Hermesen, az ottani határőrlaktanya pályázati pénzekből való felújítása révén. Fontos feladatuk lesz a szakképzés és az erdei iskolák támogatása, valamint a szakosztályok működésének rendezése.  Az Országos Erdészeti Egyesület 2016-ban, fennállásának 150 éves évfordulóját Erdélyben vándorgyűlés keretében tervezi megünnepelni. A tervek szerint ugyanis 2016-ra készül el a Bedő Albert emlékház, Sepsikőröspatakon, melyet a Vándorgyűlés alkalmával szeretnének felavatni. A helyi csoport titkára végezetül ismertette a 2015. évi munkatervet.

Horváth Gábor, tájékoztatója után felkérte Szegletes Ottót a Helyi Csoport tagját, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. műszaki előadóját „Az erdészeti gépgyártás helyzete Európában az Interforst gépkiállítás tükrében” című előadásának megtartására. 2014. július 16-18. között tartották Münchenben a 12. Interforst nemzetközi erdészeti szakkiállítást, melyen tanulmányút keretében a Szombathelyi Erdészeti Zrt. nyolc munkatársa is részt vett. Az előadásból megtudhattuk, hogy ez a vásár Európa egyik legnagyobb kimondottan bemutató jellegű erdészeti gépvására, mely négy évente kerül megrendezésre. Idén 70.000 m2-en, 27 ország, 450 kiállítója mutatta be az erdészeti gépesítés jelenét és legfrissebb fejlesztéseit. Szegletes Ottó elmondta, hogy a gyártók kiemelt hangsúlyt fektetnek a munka és egészség védelmére. A kiállításon aránylag kevés volt a csemetetermelést és az erdőművelést támogató gép és eszköz, a kiállított gépek aránya inkább a fahasználat és a faenergetika irányába tolódott el. Sok volt azonban a kis teljesítményű – műszaki megoldásai alapján, várható teljesítményét tekintve elsősorban farmergazdaságban és lakossági energetikai célú fafeldolgozásban alkalmazható – gép. Főleg a több célú fahasználati gépek esetében látványos a technikai fejlődés, a gépek többsége korszerű számítástechnikával támogatott.

Az LKT új vonala is megjelent a vásáron, melyek szinte prototípusszerűek. A teljesség igénye nélkül néhány gyártó, mely képviseltette magát a vásáron: a finn Logset, mely az Európai gyártók körében az első ötben szerepel; a Skandináviában vezető traktorgyártó Valtra; az impozáns John Deere, melynek ergonómiailag tovább fejlesztett forwarderein a kabin a daruval együtt forgatható; a három legjobb európai gyártók között szereplő Ponsee; az összecsukható polikarbonát kabinos Palfinger. Ezen kívül láthattunk még képeket a faanyag további feldolgozására használt hasítógépekről, az egészen kisméretűektől a nagy vízszintes hasítógépekig, különböző meghajtási móddal és teljesítménnyel.

Motorfűrészek elképesztő választéka is jelen volt a kiállításon, melyhez kapcsolódóan pár kép erejéig a Stihl Timbersports bemutatójából is kaphattunk egy kis ízelítőt. Rendkívül élvezetes volt a prezentáció által megismerkedni a különböző gyártók újabb és újabb fejlesztéseivel, melyek mind a teljesítményt, az ergonómiát és az értékállóságot hivatottak szolgálni.

A beszámolót követően más vizekre eveztünk és a nemrégiben Ezüst Erdészcsillag-díjjal kitüntetett Varga László tagtársunk gondolatait hallgathattuk meg – fényképekkel illusztrálva - középkori templomainkról. Az előadás érdekes kérdéseket feszegetett, és tárt fel olyan összefüggéseket, melyekbe lényegében rohanó világunknak köszönhetően bele sem gondolunk. Pedig ezek a templomok, kápolnák még itt vannak, igaz némelyikük már lassan a felejtés homályába vész, sokuk azonban még büszkén hirdeti letűnt korok emlékeit. Olyan szakrális helyek ezek, melyeket érdemes felkeresni. Erre is bíztatott előadónk, s reméljük sokaknak meg is hozta a kedvét, hogy ha idővel is, de felkeressék akár a taliándörögdi templomromot, a Kézdiszentlélek határában magasodó Perkő tetején álló négykaréjos Szent István kápolnát, vagy éppen a veleméri Szentháromság-templomot, azaz a „Fény” templomát.

Végezetül a 2014. év eseményeiből válogatott képekkel, Horváth Gábor titkár kíséretében idéztük fel újra az 2014. év felejthetetlen pillanatait. Ezúton is köszönjük a vezetőség egész éves kitartó és odaadó munkáját! Szívből kívánok minden kedves tagtársamnak Békés Boldog és Sikerekben Gazdag Új Esztendőt!

Forrás: OEE Szombathelyi HCs

Szerző: Khell Melinda

Fotók: Markó András

Hírszerkesztő: Nagy László