"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Emlékülést tartottak Dr. Gólya János tiszteletére

Emlékülést tartottak Dr. Gólya János tiszteletére
Az OEE Erdőhasználati Szakosztály és a NYME Erdészeti-műszaki és Környezettechnikai Intézet 2014. január 14-én a Dr. Káldy József Erdőgépfejlesztő Központban Dr. Gólya János Emlékülést tartott.
 
Dr. Gólya János egyetemi docens az elmúlt évben súlyos betegségben, váratlanul hunyt el. A szakma az erdőhasználat kiemelkedő szakértőjeként, kiváló kutatójaként, oktatójaként ismerte meg és ismerte el munkásságát. Az emlékezők között Nemes Zoltán szakosztály elnök és Prof. Dr. Horváth Béla intézetigazgató köszöntötte Dr. Gólya János özvegyét és lányát is, aki együtt emlékeztek a kollégákkal. A felszólalók Prof. Dr. Rumpf János, Dr. Marosi György, Dr. Pethő József, Ormos Balázs, az elhunyt szakember szakmai életútjáról, mint emberről, mint az Egyesület erdész szakemberéről, illetve a Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány fáradhatatlan elnökéről, az igényes fakitermelési munkakultúra, a munkabiztonság megteremtéséért munkálkodó szakemberről, a kíméletlen precizitással és szorgalommal dolgozó kollégáról emlékeztek. Előadások keretében mutatták be - Németh János, Horváth Attila László, Major Tamás, Szakálosné dr. Mátyás Katalin – Dr. Gólya János szakmai munkájának jeles eredményeit. A rendezvényt megtisztelte Prof. dr. Lakatos Ferenc az Erdőmérnöki Kar dékánja is.
 
Dr. Jung László c. egyetemi tanár, a FAGOSZ elnöke, a MFB ügyvezető igazgatója emlékező beszédében kiemelte Dr. Gólya János sokrétű tudását, mely áthatja az általa oktatott generációk mindennapi tevékenységét. Mai feladataink között kiemelkedő fontosságúnak ítélte, hogy jól hasznosítsuk erdeink faanyagát. Szakszerű kitermeléssel óvjuk a sok évtizedig termett fa műszaki állapotát a kitermeléskor, majd a fafeldolgozás után a legmagasabb értéken hasznosítsuk. Célunk, hogy itthon kerüljön feldolgozásra a nehéz munkával megtermelt faanyag.
 
A baráti és szakmai beszélgetésre is módot nyújtó összejövetel közben mód nyílott Dr. Jung László ügyvezető igazgató úrral az intézeti szakmai együttműködésről, a biztonsági szabályzat megújításáról és a Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány megújításáról – a FAGOSZ az egyik alapítója az Alapítványnak – előremutató tárgyalást folytatni.

Forrás: NYME Press

Szerző: Ormos Balázs

Fotók: NYME Press

Hírszerkesztő: Nagy László