"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Évfordulós megemlékezés a kitelepítettekre

Évfordulós megemlékezés a kitelepítettekre

1950. június 23-án éjjel az ÁVH az ország nyugati és déli határvidékéről családok ezreit gyűjtötte össze és tuszkolta marhavagonokba. A bírói ítélet nélkül, ártatlanul begyűjtött tízezernyi honfitársunkat hortobágyi kényszermunkatáborokba hurcolták.

A rendszerellenesnek nyilvánított elhurcoltak házát, vagyonát végleg elkobozták. A nagykunsági és hajdúsági táborokban (Árkus, Borsós, Borzas-Mihályhalma, Ebes, Elep, Erzsébettanya, Kócs, Kónya, Kormópuszta, Lászlómajor, Lenintanya, Tedej) a rabok emberhez méltatlan körülmények között tengődtek. Ez volt a magyar Gulag.

Kényszermunkájukat fegyveres őrizet mellett a környező települések állami gazdaságaiban (így az erdőgazdaságokban is) végezték. Ezekre a sötét emlékű évekre a hosszú, paperei, darassai, hortfenéki, feketeréti-, vókonyai, hídlábi és vajdalaposi telepített erdők emlékeztetnek bennünket. Az első Nagy Imre-kormány 1953 júliusában amnesztiát hirdetett és még ősszel feloszlatták az internálótáborokat. A táborok megszüntetésekor a kiszabadultak száma 7282 fő volt. A kárvallottak azonban előző lakhelyeikre nem mehettek vissza, és csak segédmunkára vették fel őket.

A még életben lévő kitelepítettek a Haranghy Sándor építőművész alkotta vasúti sínekből készült emlékkeresztet 1990. június 23-án avatták. Az emlékhely kőtáblákba vésett idézetei:

Tisztelet az áldozatoknak, megvetés az elkövetőknek.”

Nehéz dolog hitványabbak uralma alatt élni.” (Demokritosz)

Azt tettük, amit tehettünk, noha tudtuk mit kellene tennünk.” (Bethlen)

A Hortobágyi Kényszermunkatáborokba Elhurcoltak Egyesülete minden év júniusában Hortobágyra szervez találkozót, ahol az emlékkereszt megkoszorúzása mellett felkeresik az egykori táborhelyeket is. A kitelepítések 65. évfordulós megemlékezésén Gencsi Zoltán elnökségi tag. az OEE Debreceni HCs elnöke helyezte el az Országos Erdészeti Egyesület koszorúját.

Forrás: OEE Debreceni HCs

Szerző: Gencsi Zoltán

Fotók: OEE Debreceni HCs

Hírszerkesztő: Nagy László