"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Megnyílt a jelentkezés a vándortáborokra

Megnyílt a jelentkezés a vándortáborokra

A felső tagozatos és középiskolás diákokat izgalmas útvonalak, kiépített táborhelyek és egy felejthetetlen kaland, az érdeklődő pedagógusokat pedig szakirányú túravezetői tanfolyam, és, a tantermekből kiszabadulva, a gyerekek természeti és kulturális nevelésének terepi élménye várja.

A magyar kormány támogatásával létrehozott Vándortábor program régi hagyományokat elevenít fel, egyben új lehetőséget nyújt a hazai diákok számára, akik erdei és vízitúrázás közben fedezhetik fel Magyarország természeti és kulturális értékeit. A hegyek, völgyek és folyók legszebb szegleteit feltáró, változatos túrák a Magyar Kajak-Kenu Szövetség és az Országos Erdészeti Egyesület szervezésében, együttműködésében valósulnak meg. Az április 15-én elindult www.vandortabor2017.hu oldalon tematikus formában, választható aloldalakon található információ a vándortáborokról, valamint itt érhetőek el a jelentkezéshez szükséges online pályázati űrlapok is.

A vízi vándortáborokban összesen négy útvonalon, a Dunán, a Mosoni-Dunán, illetve Északkelet-Magyarországon, a Tiszán vehetnek részt a gyerekek. A 6 napos, 5 éjszakás tábor ára fejenként 18 000 forint.

Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke kiemelte: „Nagy megtiszteltetés, hogy a szövetség felkérést kapott Révész Máriusz kormánybiztos úrtól, hogy részt vegyen ebben a programban. Úgy gondoljuk, ez nagy lehetőség arra, hogy a fiatalok, a diákok szervezett keretek között, de saját baráti társaságukban, iskolatársaikkal közösen, tanáraik, pedagógusaik vezetésével szerezhessenek életre szóló élményeket. Magyarország egyedi adottsága, hogy ilyen gazdag, természetes és jól bejárható vizekkel rendelkezik nagy vonzerőt jelent, s őszintén remélem, hogy minden diák úgy megy majd haza, hogy a következő héten már a szüleit is szeretné elvinni a vizek partjára.”

Az erdei vándortáborok esetében 5 útvonalon, a Mátrában, a Börzsönyben, a Pilisben, a Bakonyban és a Mecsekben, mintegy 130 túra indítására lesz lehetőség. Minden útvonalon 6 éjszakát és 7 napot töltenek majd el az iskolai csoportok, ennek részvételi díja fejenként 22 000 forint.

Lomniczi Gergely, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára elmondta: „Gyakorló természetjáróként és vándortábor szervezőként is arra buzdítom a diákokat, hogy fogjanak össze, gyűjtsék össze a vándortáborhoz szükséges csapatot. Fedezzék fel a magyar erdők természeti csodáit, éljék át az erdei túrázás kalandját. Tapasztalatból mondom, hogy az erdőt átélni nem lehet egy-két nap alatt. A mélyére kell menni, időt kell rá szánni, de megéri, mert semmihez sem fogható élményeket nyújt. A pedagógusok pedig az életre szóló élmények átadásából és országunk kincseinek terepi, kézzel fogható megismertetéséből vehetik ki aktívan a részüket.

A vándortáborokra való jelentkezéssel párhuzamosan indulnak a kísérő pedagógusoknak szóló, a Testnevelési Egyetem akkreditált vándortábor-túravezetői tanfolyamok. Az első elméleti képzési időpontok május közepén, Budapesten lesznek, míg a gyakorlati ismereteket május végi és júniusi időpontokban, többségében az egyes útvonalakhoz kapcsolódó helyszíneken sajátíthatják el a tanárok. A 30 órás tanfolyamot elvégző szakemberek számára ingyenes a vándortáborokon való részvétel és a táborok időtartama alatt napi bruttó 10 000 forintnyi térítésben részesülnek, ha csoportot visznek a természetbe. A tanfolyamon többek között megismerik a túrázáshoz, táborozáshoz szükséges normákat, szabályokat és jogszabályokat, valamint felkészítik őket a veszélyhelyzetek kezelésére, az esetleg szükséges egészségügyi tennivalók megvalósítására, továbbá térképolvasói és tájékozódási gyakorlatra is szert tesznek.

A továbbképzésre az alábbiak jelentkezését várják:

  • Olyan pedagógusokat, akik potenciálisan kirándulásokat, túrákat, táborokat vagy vándortáborokat szerveznek.
  • A Bejárható Magyarország kerettantervet bármely formában megvalósító iskolák pedagógusait, továbbá ökoiskolák pedagógusait, dolgozóit.
  • Intézményi természetjáró túraszakkörök, civil és egyházi szervezetek, egyesületek, körök vezetőit és segítőit, amennyiben rendelkeznek megfelelő pedagógiai alapképzettséggel.
  • A honismeretet előtérbe helyező, az egészséges életmódot preferáló intézmények dolgozóit.
  • Cserkészvezetőket és szervezett természetjárókat.

További információ a vándortáborokra való jelentkezésről:

www.erdeivandor.hu
www.vizivandor.hu

Jelentkezés és további információ a Testnevelési Egyetem által indított túravezetői továbbképzésről:

Testnevelési Egyetem – Felnőttképzési Csoport

Tel.: 487-9286, 487-9272, 487-9247

www.tf.hu

Forrás: OEE

Fotók: OEE

Hírszerkesztő: Nagy László